A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Поминальне віче «Кривавий бій» у с.Лесівка Старобогородчанської ОТГ

Дата: 26.07.2017 22:59
Кількість переглядів: 930

24 липня 2017 року у селі Лесівка Старобогородчанської ОТГ відбулось поминальне віче «Кривавий бій».

З рядків історії

20 березня 1945р. курінь УПА Благого в складі двох сотень розтаборився біля присілка Гусаки між Лесівкою та Саджавою. Тут не обійшлося без зрадника, і почався бій. У тому нерівному двобої смертю героїв загинули більше сотні повстанців, декотрих з близьких сіл рідні забрали. 76 бійців спочивають у братській могилі на нашій землі, імена яких невідомі.

Але уже декілька рідних людей почали відшукувати своїх батьків.

Повстанець Дмитро мав 30 років як загинув, залишив дочку Марійку, якій було 5р.,а Євдокія ще мала тільки народитись. І сьогодні Гнатюк Євдокія Дмитрівна з усіма рідними приїхала віддати батькові честь – це двоюрідна сестра Ольга Василівна та її діти: дочка монахиня Юрія (так Надія) з Бельгїї, син отець Григорій (Василь) з Вінниці, дочка Марія з Італії, та інші рідні, всіх 11 чоловік. А сестри Марії уже в живих нема.

Важко висловити словами скільки цей воїн Дмитро зробив добра. Ми молимось за нього і всі разом сумуємо. Такий кінець життя тільки можна назвати «Жахлива трагедія», але час лікує та ще більше зв’язує рідних. От і сьогодні усі разом сумують, але і водночас згадують усі прекрасні моменти дитинства та важливі слова, які їх проводять по їхніх життєвих стежинах.

У церкві отець Віктор - місцевий парох, отець Орест із Івано-Франківська, отець Григорій з Вінниці відслужили Службу Божу за упокій за душі тих героїв, що віддали своє життя за рідну землю – за Україну.

А на могилі всі разом відслужили поминальну панахиду, де вшанували хвилиною мовчання, після чого прозвучали стрілецькі повстанські пісні у виконанні фольклорного та родинного колективів, а також заслуженого керівника культури Канюка Володимира.

Також староста села Сем’янів Галина сказала такі слова: «Ми завжди пам’ятатимемо ціну, яку заплатили наші предки за надану можливість нам жити, народжувати і виховувати дітей. Зберегти пам’ять про них, воскресити їх славу на рідній землі – то наша свята справа»

Тож ми дякуємо всією громадою дорогим гостям за їхню присутність та за їхній життєвий приклад.

Світла і вічна пам’ять загиблим воїнам. Честь і слава живим героям.

Староста села Лесівка 

Старобогородчанської ОТГ                                                                                                           Г.І. Сем'янів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь