A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

«Маланка» у с. Лесівка Старобогородчанської ОТГ

Дата: 20.01.2017 23:39
Кількість переглядів: 1089

«Маланка»- народне дійство, що прийшло до нас з глибокої давнини і покликане виконувати магічно-заклинальну функцію – відганяти злих духів і забезпечити людям врожай та здоров’я.

Тринадцятого січня в Україні відзначається свято Маланки, названий так на честь преподобної Меланії Римлянки, день пам’яті, якої припадає на переддень Нового Року за старим стилем.

В Лесівці незабувають про це свято і його святкують. І цього року молодь села зібралась,щоб віддати належне Маланці. Для цього одягнули чудернацький одяг, розмалювали обличчя, у руках мали дзвіночки. Представляли Василя і Маланку. Вони вбиралися в колоритні одежі. Щедрувальники підходячи до хати починали співати пісні, просили у господарів дозволу увійти в їх будинок і щедрувати. Звичайно їм давали дозвіл увійти так як відвідування  будинку рядженими було доброю прикметою на весь рік. Зайшовши до хати ряджені колядували, щедрували, оспівуючи всіх членів гостинної родини. Після цього приступали до пісень про Маланку, яка робила вигляд, що миє ложки,тарілки і зображалися всі інші дії, про які співалося у піснях.

Існував також звичай «водити козу». Роль «кози» як правило виконував малий хлопець одягнутий у вивернутий кожух. Коза падала, задерши ноги і зображала померлу. Цей ритуал, коли Коза вмирає залишається загадкою для фольклористів. Циганка помагала Козі піднятися, і всі інші учасники Маланки допомагали Козі прийти до себе. Ніхто і не сумнівався, що Коза оживе, як ніхто не сумнівається, що після зимового завмирання природа обов’язково оживе, до загальної радості. Тому й оживання Кози супроводжувалося танцями, сміхом і радістю, а сміх як відомо відганяє злих духів. Крім того, сміх в новорічну ніч забезпечує на весь рік багато веселощів і щастя.

Закінчуючи виставу, щедрувальники у пісенній або віршованій формі бажали гостинним господарям в Новому році всіляких благ і щастя, а потім просили нагороду.

Вперше в Лесівці Маланка була благодійною. Гроші, які ми зібрали на лікування маленького Павлика, підуть йому на операцію. У нього діагноз катаракт ока. Хочеться подякувати організаторам, учасникам,  Олегу Каратніцькому, який став ініціатором цієї благодійної Маланки, який супроводжував нас музикою під аркадіон, а також всім односельчанам, які небайдужі до чужої біди.

Фото без опису Фото без опису
Фото без опису Фото без опису

 

Староста с. Лесівка Старобогородчанської ОТГ                                                      Г.І. Сем'янів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень