A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Новини

Дата: від до Скинути

Ініціатива людей породжує чудові результати роботи…

Ініціатива людей породжує чудові результати роботи…Ще в далекому 2008 році, влітку, після тривалих проливних дощів, на частині центральної дороги в селі Гринівка, в горішній частині села, відбувся зсув грунту. На цій ділянці дороги в минулому , ще у 80-х роках було встановлено тросову огорожу, яка відділяла автошлях від урвища внизу..Це огородження забезпечувало безпеку руху. Але коли відбувся зсув грунту, частину цієї огорожі відірвало разом із грунтом і зсунуло в урвище. Протягом 10-ти років на цій ділянці дороги була створена потенційно аварійна ситуація, огорожа так і не була відновлена, не були встановлені тимчасові засоби безпеки працівниками Богородчанської дільниці автодору.  Нещодавно, з ініціативи жителів Гринівки, було відновлено тросову огорожу на небезпечній ділянці дороги. Роботи по відновленню огорожі тривали не один день і, тільки після декількох згуртованих кущових толок, всі побачили чудові результати роботи. Спершу, була необхідність витягнути троси із металевими трубами із урвища. Це було нелегко, так як за такий тривалий час трос із трубами приросли в землі і дуже важко було їх витягти. Потім місце, де відбувся зсув грунту, засипали землею, щоб хоча б трішки вирівняти окраїну дороги. Нам це вдалося! Після цього згуртованість людей була зосереджена по відновленню цієї огорожі: закопати у землю труби, почистити труби від землі і від іржі, натягнути троси, підтягнути болти кріплення, очистити решти труб від пилу, бруду, вапна. Було приємно бачити, як всі, хто долучився до толоки радилися і підказували один одному, як поступити в тій чи іншій ситуації. І до вечора уже було видно результати згуртованої роботи людей.  Після цього потрібно було вирішити питання фарбування огорожі. І знову ж таки без людей нікуди… Відгукнулися жінки та дівчата, які також хотіли внести свій трудовий внесок у те, щоб робота була завершена. Одного дня зібралися на толоку і пофарбували огорожу одним кольором, а сьогодні, в середу, 31 жовтня, провели чергову толоку по фарбуванню огорожі ще білим кольором і прибиранню узбіччя вздовж огорожі.  Щасливі і задоволені результатами своєї роботи, ми уже перед тихим надвечір’ям, розійшлися по своїх домівках. Здавалося б, що там якийсь трос натягнути…, але люди протягом декілька днів важко працювали, щоб задумане втілити в життя. Тепер результатами своєї роботи ми можемо гордитися. І, одночасно, впевнено казати, що успіх громади, її зовнішній вигляд багато залежить від самих людей. І як нам вдасться своє село, як кажуть “причесати” і “прилезати” тим швидше до нас потягнуться інвестори, тим більша є надія на те, що колись і “на нашій вулиці буде свято”.  Всім, хто долучився до толоки, безмежно дякую. Хочу, щоб всі розуміли, що разом ми сила і нас не подолати!   Староста села Гринівка Старобогородчанської ОТГ                                                             Ніна Хмелівська

11:02 02.11.2018

ГРИНІВКА В СТАРОБОГОРОДЧАНСЬКІЙ ОТГ, В ЯКІЙ ХОЧЕТЬСЯ ЖИТИ!

Життя місцевої громади Гринівка протягом уже 2,5 років почало якісно змінюватися. За цей короткий час відбулось багато позитивних змін. Місцеві жителі вважають, що відчутні зміни в селі мають стати показовим прикладом для інших. Оновлена Гринівка стає прикладом того, що громада – це реальний господар на своїй території. Звичайно, всі проблеми, які накопичувалися роками, відразу вирішити не можливо. Створення належних умов для розвитку сільських територій – основне завдання місцевої влади. Дуже важливо поліпшувати життя людей, бо в селі живуть люди, які також хочуть комфортного життя. Нещодавно у селі запрацювало вуличне освітлення. Напередодні переходу країни на осінньо-зимовий період та переведення годинників на одну годину назад, завдяки фонду старости та фінансовому внеску жителів села, нам вдалося освітити центральну частину села. Освітлення Гринівки, як і всіх населених пунктів ОТГ – це необхідність, яка назріла уже давно, особливо з проведенням змін у самій державі, з підняттям проблем розвитку та поліпшення стану інфраструктури, покращення благоустрою населених пунктів. Відсутність освітлення найбільше відчувалося з настанням холодів, коли день ставав коротким і важко було ходити затемненими вулицями. Наразі встановлено 17 ліхтарів вздовж центральної дороги села, приблизно десь на відрізку 1 км. Ще відновлено освітлення на тих опорах, по яких в минулому було діюче освітлення. Ще нещодавно, три опори в центрі села і дві біля школи, нагадували нам про те, що колись у селі було освітлення. А тому дві опори від школи ми перевезли і встановили в центрі села. І ось ще крім 17-ти ліхтарів, п’ять опор, на кожній з яких знаходиться по три ліхтарі також засяяли в центрі села . Це неймовірне явище для Гринівки. Наша Гринівка, не побоюсь цього сказати, перетворилася в частинку вул. Незалежності, що в місті Івано-Франківску. Всі ліхтарі працюють завдяки енергозберігаючим лампочкам. Нічні ліхтарі – це не просто окраса нічного краєвиду Гринівки, але й безпека транспортного руху, профілактика хуліганства, комфорт для кожного жителя, хто змушений долати маршрут в темну пору часу. На цьому ми не будемо зупинятися. На наступний рік плануємо ще освітити частину села…

18:48 29.10.2018

Засідання робочої групи з питань удосконалення послуг

25 жовтня 2018 року в Старобогородчанській сільській раді відбулося засідання робочої групи щодо удосконалення послуг в рамках проекту «Децентралізація приносить кращі успіх та ефективність (DOBRE)». Засідання провів сільський голова Ярослав Здерка. В роботі взяв участь програмний спеціаліст проекту DOBRE Любомир Кава. З трьох запропонованих послуг, які були обрані за результатами опитування жителів громади у 2017 році, а саме: ремонт доріг, покращення вуличного освітлення та дошкільне виховання, учасники робочої групи обрали – ремонт доріг. За цю пропозицію проголосували дев’ять з десяти членів робочої групи. За результатами даного рішення Старобогородчанською сільською радою буде розроблятися проект щодо удосконалення послуги «ремонт доріг», який буде фінансуватися за рухунок програми DOBRE.

17:05 28.10.2018

Святкування дня села Нивочин

Цьогоріч 14 жовтня 2018 року величне свято Покрови пресвятої богородиці видалось теплим сонячним днем, прикрашеним незрівняними барвами золотої осені. Вся Україна святкує цей день ще як День захисника вітчизни, день створення українського козацтва і покровительки  УПА . А в Нивочині жителі і гості відзначали ще і День села.

15:56 18.10.2018

Їх кликала любов до України

Під такою назвою 14 жовтня в Старобогородчанському Будинку культури відбулися святкові урочистості присвячені Дню захисника України, Українського козацтва та 76-річниці створення УПА.

09:32 18.10.2018

ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЗАХИСНИКІВ ВІТЧИЗНИ

Здобудеш Українську Державу або згинеш у боротьбі за неї”- під цим гаслом багато років боролися за Українську Самостійну Соборну Державу наш цвіт нації – дочки і сини нашої неньки України. Роками замовчувана, не об’єктивно висвітлювана, всупереч історичним фактам, історія визвольної боротьби нашого народу зараз правдиво відтворюється на основі спогадів очевидців, спогадів учасників визвольної боротьби, документальної літератури та завдяки розсекречуванню матеріалів архівів.  14 ЖОВТНЯ у день Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника Вітчизни жителі Гринівки рано-вранці поспішають до Божого Храму помолитися за здоров’я рідних, подякувати Богу і матінці Божій за опіку над нами. Сьогодні Величний День - Покрови Пресвятої Богородиці, яка своїм омофором покриває усіх і опікується за нас та душі померлих. Після святкової літургії, присутні на святковому богослужінні прямують до могили, де спочивають молоді люди, які загинули за незалежність України. Теплий, сонячний ранок сприяє нам в дорозі до лісу, де знаходиться могила. Різнобарвне листя на деревах уже говорить про прихід золотої осені. Чудовий краєвид села ще раз підкреслює ту красу Матінки Природи, яка просто вирує на території мальовничої Гринівки.  І ось ми уже біля могили. На хресті майорять національне знамено та червоно-чорний прапор визвольної боротьби. Сходяться люди, чекаємо на гостей. І уже за мить парох церкви Вознесіння Христа о. Віктор Буянов розпочинає поминальну панахиду за душі убієнних. Присутні помолилися за душі померлих, які загинули за волю і незалежність України. Серед людей, які були присутні під час поминальнї панахиди, були і представники родин сім’ї Каратніцьких та Романишаків із Івано-Франківська, батьки який були фундаторами будівництва каплички біля могили, де спочивають молоді захисники Вітчизни.  Після панахиди люди поринули у спогади тих страшних подій. Тимків Микола розповів, як сам був очевидцем захоронення убитих хлопців. Поділилися спогадами і родина Каратніцьких із Івано-Франківська. Люди співали церковні та патріотичні пісні. Я завдячую всім, хто долучився до організації та проведення поминальної панахиди: Сенич Оксані, Надразі Василині, Хмелівській Мар’яні, Надразі Марії, Гаврилюк Оксані, Вагіль Галині, Швець Марії, Говері Світлані.  

10:46 16.10.2018

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь