Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Не всі розуміють, що таке насилля. Багато хто вважає, що тільки прояви фізичної агресії можна вважати насильством. Це не так!

Дата: 27.11.2023 16:40
Кількість переглядів: 114

Фото без опису

Не всі розуміють, що таке насилля. Багато хто вважає, що тільки прояви фізичної агресії можна вважати насильством. Це не так!

 

За законом, домашнє насильство – це дії або бездіяльність фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання, або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах, чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Тож, якщо тебе принижує, б’є, гвалтує, ув’язнює, чи обмежує у будь-яких правах твій співмешканець/співмешканка, брат, тітка, дядько, чи батьки - це домашнє насильство. 

Кривдником може бути: чоловік/дружина,  співмешканець(ка), мати, батько, діти чоловіка чи дружини, власні діти, дід, баба, онук, онука, вітчим, мачуха, пасинок, падчерка, рідні чи ні брати і сестри, дядько, тітка, племінник, племінниця, двоюрідні брати і сестри.

Домашнє насильство проявляється у різних формах:

Психологічне насильство - словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, постійний психологічний тиск, намагання вас тримати у постійній психологічній тривозі.

Фізичне насильство - ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці.

Економічне насильство - позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення вас без ліків.

Сексуальне насильство – примушування до зайняття сексом без вашої згоди, змушування робити неприпустимі для вас речі сексуального характеру, відео- та фотозйомки сексуального характеру.

Не зволікай з домашнім насильством! З кожним його проявом воно буде жорстокішим, а із словесних образ, приниження, залякування перейде у фізичну розправу.

Пам’ятай - твоя безпека важливіша чиїхось ображених почуттів. Не чекай погіршення ситуації, розірви стосунки після перших проявів насильства.

У випадку будь яких проявів домашнього насильства викликай поліцію (102). Як тільки приїде поліція постарайся розповісти все, що трапилося! У разі тілесних ушкоджень, побоїв, ударів, обов’язково про це повідом. Проси про винесення термінового заборонного припису.

Терміновий заборонний припис - це спеціальний захід протидії домашньому насильству.  Він виноситься за заявою постраждалої людини, а також за власною ініціативою працівників Національної поліції України за результатами оцінки ризиків. Виносить строком не більше ніж на 10 днів.

Що він тобі дасть? Заборонний припис містить ряд заборонних заходів - забороняється перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи з кривдником, а також телефонувати жертві, листуватися з нею, кривдник повинен залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи. Це дасть тобі можливість і час зв’язатися з близькими чи друзями або людьми, яким ви довіряєте, та попросити про допомогу.

 

Якщо таких надійних людей у вас немає - не панікуй, звертайся за допомогою

    • Поліція: 102
    • Безкоштовна телефонна «гаряча лінія» Національної поліції України: 0800500202 (щоденно, з 08:00 до 20:00)  
    • Урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей: 1547
    • Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги: 0800213103

 

Від кваліфікованої допомоги багато залежить у майбутньому. Пам’ятай, ти маєш право на безоплатну правову допомогу! Зателефонуй до безкоштовного номеру системи БПД 0800213103 та отримай правову консультацію, а також координати центру правової допомоги! 

У домашнього насилля виправдань немає. Це злочин, який карається законом. Ти можеш захиститись від цього злочину. Тільки потрібно не мовчати та наважитися зробити кроки, які зазначені вище. Це не простий шлях, і з зверненням до поліції боротьба тільки починається! Вона буде доволі складна та довга. Але тільки так ти зможеш розірвати коло насилля та звільнитися від цього жаху!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень