A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Зимовий та весняний догляд за садом

Дата: 07.02.2024 11:46
Кількість переглядів: 116

Фото без опису

Зимовий  та весняний догляд за  садом

 

Навіть досвідчені садівники завжди відчувають особливе хвилювання, коли діло доходить до питання сезонної обрізки дерев та хімічного захисту.

 

Питання зимового обрізування доволі спірне. Одні вважають, що в цей час високий ризик пошкодження дерева, інші переконані, що обрізування саду взимку – це оптимальне й правильне рішення, яке спрямоване на омолодження і формування крони.

Також хочу наголосити, що обрізування плодових дерев узимку менш травматичне для них. Адже немає листя і краще видно, які гілки потрібно видалити.

Окрім того, в останні роки, зими для нас є теплими та безсніжними. Також зимове обрізання зніме зайве навантаження на дерева у формі льодової кірки, яка утворюється під час відлиг, туманів та похолодань.Також узимку менший ризик зараження дерев.

 

При зимовій обрізці перш за все  необхідно звернути увагу:

  • на температуру повітря у день обрізки та наступні 3-5 днів. Для роботи слід обирати дні коли температура повітря не нижча 5-10 градусів нижче нуля та сонячна. Бо коли більш морозно, то й працювати некомфортно і деревина важко ріжеться, і оскалюється;
  • на підготовку інструменту. Весь робочий інструмент (секатор, гілкоріз, пилка) повинні бути наточені, мають після себе залишати рівні та чисті зрізи та бути продезінфіковані. Причому дезінфікувати його потрібно буде після кожного дерева. Склад дезінфектора – дві столові ложки спирту на 200 мілілітрів води.

Спершу починаємо видаляти сухі, уражені хворобами, пошкоджені гілки та паросль. Тоді пагони, які ростуть у середину крони, перехрещуються, ростуть густо. Однорічні пагони потрібно вкорочувати на одну третину їх довжини. Взимку дуже добре видно яйцекладки непарного шовкопряда та молі. Їх необхідно вирізати разом з гілками та спалювати. Також необхідно вирізувати гілки з пухлинами та наростами та спалювати.

Гілки діаметром 0,5 см і більше необхідно обробляти садовим варом.

 

Провівши обрізку відповідно до правил, ми даємо плодовим деревам змогу гарного росту, розвитку та рясного плодоношення. Також не забуваємо про побілку дерев – яка захищає їх від сонячних опіків, що призводить до розтріскування кори.

           Дуже важливим заходом є хімічний захист саду.

Для того, щоб отримати великий і якісний урожай влітку і восени, подбайте про сад навесні. Щоб дерева залишалися здоровими, а урожай не з'їв шкідник, проведіть ряд весняних обробок.

      

    Перше обприскування.

 Не варто чекати, коли дерева прокинуться. Коли вдень температура підіймається до 4 - 6 С°, проведіть перше викорінююче обприскування. Це друга половина лютого - кінець березня. Дерева сплять, тому концентрація розчинів може бути високою. Підійдуть карбамід, препарати міді, залізний купорос.

  • На 10 л води розчиніть 700 г карбаміду. До цього розчину можна додати 50 г мідного купоросу, який розвести окремо, а потім змішайте. Ретельно обробіть крону, стовбур. Розчин сечовини ефективно працює проти шкідників та збудників хвороб. До того ж, така концентрація відсуває на кілька днів цвітіння, що дає можливість уникнути наслідків поворотних заморозків.
  • Обробка препаратами міді захищає дерева від хвороб: кокомікозу, моніліозу, плодових гнилей. Для блакитного обприскування підійдуть мідний купорос чи бордоська суміш. Зручно працювати із сучасними препаратами міді, такими як Блу Голд. Вони повністю розчиняються у воді та не забивають форсунки обприскувача.
  • 300 г мідного купоросу розчиніть у 10 л води. Процідіть і можна починати обприскування.
  • Бордоська суміш знищує не тільки хвороби, але й має репелентну дію - стримує шкідників. Має високу обволікаючу властивість – утримується на поверхні рослини до місяця. Суміш Бордо використовують із кінця IXX століття, і досі вона займає лідируючі позиції в осінньо-весняних обробках саду.
  • Розчиніть 300 г мідного купоросу на 5 л води. В іншій ємності приготуйте розчин негашеного вапна – від 100 до 300 г на 5 л води. Тонкою цівкою повільно влийте блакитний розчин у біле вапняне молоко.     
  •         Бургундську рідину (суміш)  Для приготування засобу 1%-вої концентрації знадобиться 100 г мідного купоросу, 100 г питної соди (або 80 г кальцинованої соди), 80 мл рідкого мила (або 20 г господарського мила) і 10 л води. Під час приготування засобу потрібно дотримуватися черговості змішування розчинів. У гарячій воді розчиніть 100 г мідного купоросу. В окремій ємності з теплою водою розведіть соду, а потім додайте туди рідке мило. Після того як мідний купорос розчиниться і рідина охолоне, тонкою цівкою, помішуючи, влийте її в мильно-содовий розчин. Потім процідіть і доведіть об’єм до 10 л.Бургундську рідину 2%-вої концентрації можна застосовувати для обробкуу ранньою весною (в період набрякання бруньок) або пізньою осінню: після обрізання ягідних чагарників, перед укриттям на зиму троянд і винограду. Бургундську рідину 1% концентрації застосовують при пізніших обробках. Мінімальна температура, за якої слід проводити обробку, становить 5°С.   
  • Залізний купорос бореться з основними захворюваннями плодово-ягідних культур, а також ефективний проти моху на стовбурах дерев.

500 г залізного купороса розчиніть в 1 – 2 л води. Після розчинення доведіть об'єм води до 10 л

. Важливо! Використовуйте пластиковий або емальваний посуд

Важливо! Проводьте перше обприскування вранці. Вночі можливі заморозки, тому дерева повинні просохнути. Перед обприскуванням приберіть опале листя. Щоб захистити дерева від морозобоїн, поновіть побілку стовбурів або обгорніть їх агроволокном. Біла поверхня відобразить сонячні промені і захистить від раннього сокоруху. Це виключить розтріскування кори при заморозках. Обробляйте не тільки крону дерев, а й пристовбурні кола.

Пам'ятайте! Кущі смородини та жимолості прокидаються рано. Якщо бруньки на них вже набрякли, використовуйте препарати для другого обприскування або пропустіть обробку.

  Друге обрискування.

Проводьте, коли бруньки дерев набухнуть і стануть схожі на висунуті зелені конуси. Як правило, це друга половина березня - середина квітня.

Варіанти бакових сумішей:

Третє обрискування.

Проводиться по рожевому бутону - перед цвітінням. Вона захищає майбутні квіти від поїдання квіткоїдами - бронзовкою, оленкою волохатою, довгоносиком. При появі листочків і квіткових бруньок активізуються і грибки, які використовують найменші джерела живлення. І хоч зараження поки не видно, можуть стати причиною втрати значної частини врожаю.

Варіанти бакових сумішей:

При третій обробці саду

  1. Додавайте в бакову суміш стимулятори на основі амінокислот, мікродобрива.

Отже, бакова суміш буде містити чотири компоненти: від шкідників, хвороб, стимулятор і добриво.

Під час цвітіння сад не обробляється. Це може нашкодити бджолам.

   Четверте обприскування.

Плодожерки відкладають яйця в зав'язь. Якщо пропустити в цей час обробку, урожай буде зіпсований. Вже досить тепло для розвитку і спороношення грибкових мікроорганізмів. З'являються перші ознаки моніліозу і кокомікозу. Щоб отримати високий урожай, не ігноруйте цю важливу обробку.

Варіанти бакових сумішей:

Амінокислоти в цій обробці необхідні. Вони посилять дію препаратів і дадуть сили рослинам для зав'язі. Також можна додати монофосфат калію 10-15 г на 10 л води. Це знизить обсипання зав'язі і збільшить урожай.

 

      При всіх обробках потрібно використовувати спецодяг, рукавиці . респіратор.

       Суворо дотримуватись інструкцій вказаних на упаковці, не використовувати препарати на яких немає інструкції , номера партії. Оригінальні препарати в скляну тару не фасуються. Всі засоби захисту повинні відповідати (Переліку..),дозволених реалізації населенню.

 

 

 

 

 

Державний фітосанітарний інспектор                               Ярослав Медвідь.

 

 

 

 


        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень