Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Переїдання: чому воно з’являється і як воно шкодить здоров’ю?

Дата: 15.02.2024 14:37
Кількість переглядів: 22

Фото без опису

Переїдання: чому воно з’являється і як воно шкодить здоровю?

 

■■Переїдання – актуальна проблема для багатьох людей.

Це розлад харчової поведінки, який характеризується частими та періодичними епізодами неконтрольованого вживання їжі. Бажання їсти зявляється у людини навіть у ті моменти, коли вона щойно поїла.

Переїдання — це не тільки причина зайвої ваги. Воно також може призвести до значних проблем зі здоров’ям.

Переїдання може бути викликане різними причинами. Серед них можна назвати:

емоційний стан; ■суворі дієти і неправильне харчування; ■деякі захворювання та гормональні порушення; ■розлад харчової поведінки; ■постійне недосипання; ■гаджети чи телевізор; ■улюблена їжа; ■інші причини.

Ознаки та симптоми переїдання:

■здуття живота; ■відчуття важкості в животі, можуть бути навіть болі; ■ газоутворення;

■відрижка і печія; ■нудота, іноді блювота; ■рідкий стілець; ■слабкість; ■підвищується пульс – понад 80 ударів за хвилину; ■можливе відчуття жару, запаморочення, виділення поту; ■можливе підвищення артеріального тиску; ■поганий сон чи безсоння; ■задишка і пригнічений стан; ■стає важко пересуватися.

Всі ці прояви є результатом інтоксикації через збій в роботі органів, які відповідають за перетравлювання їжі.

Ферментативна система не встигає виробити необхідну кількість речовин для належного розщеплення білків, жирів та вуглеводів (для кожної з цих речовин існує свій фермент), тому продукти починають гнити та розкладатися.

 

ПЕРЕЇДАННЯ: ЯК ВОНО ШКОДИТЬ ЗДОРОВЮ?

■ Через постійне переїдання шлунок розширюється, щоби пристосуватися до великої кількості їжі та починає тиснути на інші органи, що зумовлює відчуття дискомфорту. Як наслідок ви можете відчувати сонливість та втому. Велика кількість їжі в шлунку змушує внутрішні органи працювати у посиленому режимі. Виділяються додаткові гормони та ферменти. Все це призводить до того, що погіршується також робота печінки, підшлункової залози, серця, жовчного міхура.

■ Прискорюється метаболізм, адже організм намагається спалити більше калорій, тому ви можете відчувати тимчасову пітливість або навіть запаморочення.

Зростає рівень "поганого" холестерину (ліпопротеїнів високої щільності). Це призводить до розвитку інфарктів, інсультів, атеросклерозу та інших проблем з серцево-судинною системою.

Підвищується артеріальний тиск.

■ В результаті переїдання набирається вага, підвищується ризик розвитку діабету 2 типу.

■ Погіршується зовнішній вигляд шкіри. Зокрема, шкіра втрачає свою еластичність і пружність, з’являються дефекти у вигляді розтяжок. Також відбувається зміна гормонального фону, що може спричинити появу вугрів, подразнень і висипань на шкірних та слизових покривах.

 А ще надмірне споживання їжі призводить до появи ранніх зморшок.

Страждають суглоби і хребет. Чим вище вага, тим важче доводиться опорно-руховому апарату. Через порушення правил здорового харчування, постійні переїдання, нестачу мікро- і макроелементів відбуваються збої в роботі організму. Ожиріння позбавляє рухливості.

■Збільшення ваги та ожиріння. Часто люди із збільшеною вагою чи з ожирінням в результаті переїдання стають «заручниками свого тіла», не маючи можливості вести повноцінне і активне життя.

■Депресія. В результаті переїдання збільшується вага, через це деякі люди відчувають тривогу або депресію через свій зовнішній вигляд.

 

ЯК ЇСТИ, ЩОБ НЕ ПЕРЕЇДАТИ?

1. Правильно харчуйтесь. Потрібно їсти 3 рази на день з 1-2 перекусами між основними прийомами їжі. Найбільш поживним має бути сніданок (варто включити вуглеводи), обід також має бути ситним, а вечеря - легкою.

2. Ретельно пережовуйте їжу, не поспішайте. Коли ви їсте занадто швидко, мозок не встигає розпізнати настання ситості. Уповільнення і ретельне пережовування дозволяє кишківнику посилати у мозок серію сигналів, що вказують на насичення.

3. Зменшіть в раціоні кількість солоної, гострої та жирної їжі. Також скоротіть кількість цукру, фаст-фуд та солодощів.

4. Пийте воду перед їжею. Спрагу часто помилково приймають за голод, тому важливо дотримуватися водного балансу. У холодний період року краще пити теплу воду, вона краще засвоюється.

5. Слідкуйте за розміром порції на тарілці. Привчайте себе до меншого об’єму їжі. Дуже хороша звичка – до сніданку, обіду і вечері додавати овочі та зелень, а також нежирні білки.

6. Харчуйтесь регулярно, але невеликими порціями. Це покращує обмін речовин.

7. Не пропускайте прийоми їжі. Важливо розподілити прийоми їжі так, щоби мати повноцінний сніданок, обід і вечерю. Не варто заміняти обід перекусами, це тільки розганяє апетит.

8. Зробіть собі розвантажувальні дні. Наприклад 1 раз на тиждень зробити сирно-овочевий або фруктовий день.

9. Відмовтесь від жорстких низькокалорійних дієт. Довгострокові низькокалорійні дієти небезпечні тим, що можуть сповільнювати роботу щитоподібної залози – у результаті в людини просто перестає знижуватися вага.

10. Піклуйтесь про здоровий сон. Під час повноцінного сну тіло перезавантажується і наповнюється енергією. Невиспана людина має сильніше відчуття голоду, вона більше з’їсть.

11. Вимкніть гаджети чи телевізор під час їжі. Відволікаючі чинники можуть призвести до бездумного поглинання їжі та переїдання.

12.Знайдіть для себе механізми розслаблення. Це може бути йога, дихальні практики, улюблений фільм, смачний чай (бажано без меду й цукру), прийом ванни – те, що допоможе розслабитися без їжі.

13. Робіть зарядку чи інші фізичні вправи. Це допоможе вам використати надмірну енергію, пришвидшити обмін речовин чи схуднути, а також забезпечує покращення нашого настрою і самопочуття загалом.

ЯКЩО ВИ ПЕРЕЇЛИ, скористайтеся порадами, які допоможуть полегшити ваш стан!

■Прогуляйтеся на свіжому повітрі – це допоможе покращити травлення і вирівняти рівень цукру в крові.

■Випийте води, можна додати до неї сік лимона.

■Відмовтеся від газованої води.

■Сплануйте наступний прийом їжі (обов’язково додайте в раціон овочі та зелень для того, щоб допомогти кишківнику швидше відновитись).

Випийте кілька таблеток ферментів (проте ними не варто зловживати).

■Якщо симптоми не проходять, то зверніться за кваліфікованою медичною допомогою.

►Шкідливою є звичка наїдатися на ніч. Травна система вночі менш активна, травних соків (ферментів) у нормі виділяється менше. Вживання їжі перед сном – справжній виклик для травної системи. Це призведе до поганого, поверхневого сну.

ВАЖЛИВО! Досить часто ми бачимо рекламу ферментних препаратів, основна думка якої : якщо переїв, випий пігулку – і все буде добре. Людина, маючи під рукою ферменти, вважає, що можна переїдати регулярно. Через деякий час її знадобиться препарат сильніший, а потім ще сильніший. І все це призводить до того, що організм без ферментного препарату навіть кашу перетравити не може. Таке явище має назву «синдром ледачої підшлункової залози» (зниження активності підшлункової залози, яке відбувається в результаті звикання до ферментних препаратів). Зловживання ферментними препаратами може призвести до порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

!!!Звичайно, найкраще постійно слідкувати за кількістю спожитої їжі, але якщо трапилось так, що ви не розрахували, скільки можете з’їсти, то відразу беріть ситуацію під контроль!

Переїдання шкідливе і небезпечне для вашого організму!

 

Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»  Кос Юлія

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень