Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Готуємо насіннєву картоплю до весняної посадки

Дата: 19.03.2024 10:38
Кількість переглядів: 27

Фото без опису

Запорука високого і гарантованого врожаю це якісний посівний матеріал картоплі. Насінництво картоплі відрізняється від інших культур саме через вегетативний спосіб розмноження бульб. Щорічно для одержання високого врожаю картоплі потрібно висаджувати здоровий, якісний насіннєвий матеріал високих генерацій.

       Підготовка картоплі до посадки – це важливий процес, який вимагає уваги та ретельності. З кінця березня початку квітня необхідно готувати середні та пізні сорти картоплі у  відкритий грунт. Першим кроком є ретельний відбір посадкового матеріалу. При цьому слід відсортувати та відкинути всі неповноцінні бульби – уражені сухими або мокрими гнилями, паршею та іншими хворобами. А також картопля не повинна мати тріщин, наростів, деформації. Подібні дефекти є ознаками захворювань і такий посадковий матеріал не дасть доброго врожаю.

          Якщо для посадки використовувати дрібні бульби, то з них виросте мало стебел і урожай буде невеликим, якщо садити великі, то надземна частина буде розвиватися швидше ніж коріння. А коли запас харчування в бульбі закінчиться, коренева система не зможе забезпечувати надземну частину. При цьому розвиток рослини призупиниться до тих пір поки не підросте  коренева система. Кращий посадковий матеріал – здорові бульби середніх розмірів, вагою близько 60г. або як (куряче яйце), які  дадуть міцні паростки, та забезпечать  дружні сходи  рослин.

Прогрівання бульб – найпростіший спосіб підготовки картоплі. Для цього бульби за 10-15 днів до посадки заносять в житлове приміщення на 7-8 діб витримують їх при температурі 16-20°С, а потім їх переміщають в прохолодні приміщення тримають при більш низькій температурі 7-8°С. При цьому у картоплі що знаходиться у теплі,  прискорюється розвиток вічок в результаті переміщення по них пластичних речовин, а розсіяне світло призводить до їх озеленення. У озеленених бульбах сповільнюється зростання гнильних бактерій і гинуть хвороботворні гриби.

Тепловий прогрів бульб – його проводять за 2-3 дня до посадки бульб. Він полягає в короткочасному впливі на бульби високої температури, що сприяє активізації ростових процесів. Такий прогрів проводять в ізольованому приміщенні, де температура протягом 8 год, піднімається до 35-40 С. Потім приміщення швидко провітрюється, щоб уникнути запарювання бульб.                     Пророщування бульб – найбільш поширений прийом. Його проводять у світлому приміщенні з температурою 12-14 С вдень, 6-8°С вночі. Для цього бульби розкладають тонким шаром і витримують 30-35 днів.    Пророщування дає кращі результати при змінному температурному режимі. Для цього перші 7 днів бульби витримують при температурі 20-22°С, а наступні 4 тижні при температурі 7-8°С. Висока температура в перший тиждень пророщування викликає пробудження великого числа вічок, а подальше сильне її зниження сприяє утворенню товстих і міцних паростків. Необхідна умова для успішного проростання бульб – вологе (в межах 90-95%) повітря в приміщенні. Для  цього бульби періодично обприскують водою.  

Пророщування в поліетиленових пакетах проводять в мішечках ємністю по 4-5 кг. Цей спосіб застосовують при дуже маленькому обсязі посадки бульб. Для дихання картоплі в мішках роблять отвори діаметром 1-1,5 см на відстані 10-15 см одна від одної. У таких пакетах бульби утворюють зелені паростки, мало пошкоджується при посадці. Сходи з’являються на 6-8 днів раніше, ніж у непророщеної картоплі.

Вологе пророщування для отримання ранніх бульб проводять  в торфі, тирсі, моху, перегної. Для цього в невеликі ящики накладають насіннєві бульби, перемішуючи їх з невеликим шаром зволоженого грунту, ящики ставлять в приміщення з температурою повітря 16-18С. Вологість грунту при цьому підтримують на рівні 75-80 % . Цей спосіб дозволяє отримувати посадковий матеріал не тільки з пророслими вічками, але і з невеликими корінцями. А це дає можливість отримати свіжу картоплю в ранні терміни.      

Різання бульб городники застосовують  при недостачі  посадкового  матеріалу, або з метою прискореного розмноження дефіцитних сортів картоплі. Бульби перед різкою необхідно піддати тепловому прогріванню або обробити стимуляторами росту щоб прискорити процес проростання. Різання картоплі потрібно проводити за 25-30 днів до їх посадки. Розріз картоплі потрібно проводити дезінфікованим ножем, після кожного розрізу опускаючи його в розчин марганцівки. 

Будьте впевнені, результат праці не розчарує вас, важливо слідувати рекомендаціям, і обов’язково  виростуть гарні, здорові кущі та буде багатий і рясний врожай восени.

 

 

Оксана Веклич                          провідний спеціаліст управління

                                                      фітосанітарної безпеки

                                                      ГУ ДПСС в Івано-Франківській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень