Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

●Магній: його значення для нашого організму●

Дата: 21.03.2024 14:10
Кількість переглядів: 19

Фото без опису

●Магній: його значення для нашого організму●

 

■Магній – це мінерал, який відіграє важливу роль у правильному функціонуванні  нашого організму, а його дефіцит може викликати серйозні порушення стану здоров’я.

■В організмі здорової людини є три основні фізіологічні процеси, які регулюють вміст магнію: перший - всмоктування через кишечник, другий - ниркова екскреція (виділення) після фільтрації та реабсорбції (зворотнє всмоктування)  і третій - обмін з великого пулу кісткового магнію.

■■Де міститься магній???

Він міститься в організмі людини, у продуктах харчування, є додатковим складником деяких ліків, а також доступний в якості добавки.

Для того, щоб забезпечити організм достатньою кількістю магнію, важливо включати до раціону продукти, що є його джерелом.

До таких продуктів відносяться:

  • горіхи та насіння: мигдаль, арахіс, кедровий горіх; соняшникове насіння, гарбузове, кунжутне, насіння льону;
  • бобові та зернові продукти: горох, квасоля, сочевиця, соя, пшениця, гречка, овес;
  • зелень та овочі: шпинат, кріп, петрушка, коріандр, шавлія, базилік,буряк, капуста калі;
  • риба та морепродукти: тунець, лосось, креветки, скумбрія;
  • фрукти та ягоди: банани, авокадо, вишня, ожина;
  • молочні та мясні продукти: молоко, йогурт, сир;
  • яйця та гриби;
  • чорний шоколад, органічний какао-порошок.

Важливе джерело магнію, яке досить часто недооцінюють – вода. 

Усі вищезазначені продукти варто додати до щоденного раціону. Для того, щоб забезпечити правильну кількість магнію, важливо, щоб харчування було різноманітним і багатим. Однак, продукти слід вживати невеликими порціями декілька разів на день, бо магній гірше засвоюється при одночасному прийомі великої кількості продуктів. Засвоєнню сприяє їжа, що містить білки тваринного походження, ненасичені жири, а також вітаміни B6 і D.

Дефіцит магнію в організмі ще називають гіпомагніємія.

Основними причинами дефіциту магнію є:

  • надмірне вживання алкоголю, куріння;
  • збільшення споживання частки продуктів харчування з низьким вмістом магнію;
  • хронічні стреси, надмірні фізичні та розумові навантаження;
  • прийом протягом тривалого часу антибіотиків, діуретиків , гормональних препаратів;
  • побічні дії від певних ліків;
  • нестача у організмі вітамінів групи В;
  • зловживання кавою, фаст-фудом, солодощами та газованими напоями;
  • вагітність, грудне вигодовування чи захворювання.

Дефіцит магнію посилюється на тлі хронічних захворювань (діабету, серцевої патології, захворювань шлунково-кишкового тракту).

►Симптоми дефіциту магнію в організмі:

■зниження апетиту, нудота чи блювота;■ слабкість, швидка стомлюваність;

■ дратівливість, перепади настрою, депресія; ■ зниження пам'яті і концентрації уваги; ■порушення сну чибезсоння; ■головні болі та запаморочення; ■м'язові болі, не пов'язані з фізичними навантаженнями;■спазми в м'язах, судоми в литкових м'язах або стопах;■посмикування повік;■тремор, оніміння чи поколювання шкіри на руках і ногах; ■закрепи, можливий спастичний біль у кишечнику;підвищення тиску, виникнення аритмії, перебої в роботі серця, можливі болі в зоні серця.

►Надлишок магнію в організмі називають гіпермагніємія. Цьому сприють такі фактори: незбалансований раціон харчування (перенасичення магнієм), проблеми зі здоров'ям, а точніше з роботою окремих органів (особливо нирок). Але слід зазначити, що надлишок магнію – явище вкрай рідкісне і часто зустрічається у людей з хронічною нирковою недостатністю.

►Симптоми надлишку магнію в організмі:

■діарея, нудота та блювота; ■спазми в шлунку; ■млявість;■поява м'язової слабкості;■низький кров'яний тиск; ■затримка сечі;■порушення дихання; ■зниження рефлексів.

Що потрібно зробити у разі підозри на дефіцит чи надлишок магнію???

►Важливо звернутися до лікаря, разом з ним виявити взаємозв'язок скарг, що турбують Вас.
► Визначити рівень магнію в організмі.

► Прийняти рішення про необхідність лікування чи способи корекції рівня магнію: зміна системи харчування, корекція раціону чи дієта, та/або медикаментозна терапія.

Магній в організмі людини без перебільшення відіграє  життєво важливу роль. Він  виконує важливі функції, тому найменша його нестача швидко позначається на зовнішньому вигляді, самопочутті та здоров’ї.

■ Функції магнію та його значення для організму:

■ бере участь у вироблені енергії (зокрема синтезі АТФ), необхідної для нормального функціонування всіх клітин організму;

■ знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань:допомагає регулювати артеріальний тиск, впливає на міцність судин,захищає серце від гіпоксії та аритмії, перешкоджає утворенню тромбів, знижує ризик розвитку атеросклерозу;

■забезпечує нормальну роботу опорно-рухового апарату: впливає на ріст кісток та підтримує їх міцність, допомагає регулювати переміщення кальцію в організмі та стимулює секрецію кальцитоніну, забезпечує правильну мінералізацію кісток, зменшує ризик розвитку остеопорозу, переломів і втрати кісткової маси, зменшує болі в суглобах;

■забезпечує здорову функціональність гладких і скелетних м’язів, їх правильне розслаблення та покращення скорочувальної здатності мускулатури, у тому числі забезпечення здорової роботи серцевого м’яза та регуляція серцевих ритмів; взаємодіючи з кальцієм, регулює тонус м'язів, усуває судоми;

■підтримує нормальне функціонування нервової системи: бере участь у провідності нервових імпульсів від мозку до м’язів та органів, запобігає виникненню депресій, знижує рівень тривожності, перепадів настрою через стрес, покращує якість сну, запобігає головному болю та мігреням; впливає на пам’ять та концентрацію уваги, надає заспокійливу дію та покращує настрій.

без нього неможливий метаболізм вітамінів групи В, а також вітаміну С;

бере активну участь у регенерації тканин;

■ зміцнює імунітет та має антиоксидатну дію;

■знижує ризик розвитку діабету 2 типу, астми, рахіту;

■сприяє здоровому стану зубів;

■входить до складу травних ферментів, покращуєроботу травної системи;

■стимулює викид жовчі, нормалізує кислотність шлункового соку.

►Добова норма магнію.  Кількість магнію, яка потрібна, залежить від віку та статі. Новонародженим потрібно близько 30 мг магнію на день, дітям до 3-х р. – 80 мг, дітям віку 4-8 р. - 130мг, віку 9-13 – 240 мг, підліткам - 360-410 мг. Дорослим потрібно від 310 до 420 мг магнію на день (чоловікам 400-420 мг, а жінкам – 310-320 мг).

■Для більшості людей недостатньо збалансованого раціону харчування, щоб отримувати необхідну норму магнію на день, що пов’язане з біодоступністю у продуктах, віком людини, різними захворюваннями та іншими факторами. У таких випадках нестачу магнію можна заповнити харчовими добавками.

Існує безліч форм магнію, і кожна з них розроблялася з урахуванням різних індивідуальних особливостей людей таких, як вік, особливості раціону, стан здоров’я, наявність хронічних хвороб.

Магній – важливий мінерал для підтримки здоров’я людини. Нехай його дефіцит ніколи не стане причиною Ваших нездужань та хвороб.

Будьте здорові!

 

Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу  ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Кос  Юлія

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень