A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Освячення та встановлення пам’ятної дошки О. Заклинського

Дата: 26.03.2019 10:51
Кількість переглядів: 1217

27 березня 2019 року виповнюється 200 років з дня народження священика Української Греко-католицької церкви Олексій Заклинського.

Він народився 27 березня 1819 р. у с. Озеряни (теперішній Тлумацький район). З 1864 по 1890 роки працював священиком в с. Старі Богородчани. За цей час він зробив дуже багато корисних справ для громади.

Завдяки старанню О. Заклинського — члена повітової та сільської громадської Ради,- школу-дяківню в Старих Богородчанах перемінено на державну з рільничим курсом, засновано читальню, створено позичкову касу, побудовано крамницю, управлено береги р. Бистриці.

О. Заклинський був ініціатором побудови у Старих Богородчанах церкви Святого Георгія (Юра) (1880 р.). З нагоди посвячення новозбудованої церкви написав пісню «К Покрову Пресвятої Богородиці», що вийшла друком в 3000 примірників, 600 з яких розійшлись по парохіях Галичини.

У 1870 році Олексій Заклинський обирається послом до Галицького сейму 3-го скликання (обраний від IV курії округу Богородчани — Солотвин, входив до складу «Руського клубу»[2]). 1873 року обраний послом до Райхсрату (парламенту Австро-Угорщини) від Станіславівського виборчого округу, повітів Станіславів, Надвірна, Товмач, Богородчани. Своїм виступом 5 травня 1879 р. в парламенті Австро-Угорщини добився встановлення українського єпископства у Станіславові.

8 квітня 1887 р. священика паралізувало, але й прикутим до ліжка він не покидав праці. В цей період написав історичної ваги мемуари, що вперше вийшли друком у Львові (1890 р.) під назвою «Записки Олексія Заклинського, пароха Старих Богородчан» у якій описав звичаї та побут жителів нашого села у ХІХ ст.

Помер Олексій Заклинський 26 березня 1891 року. Похований в с. Старі Богородчани біля церкви Св. Юрія.

З нагоди відзначення 200 річчя о. Олексія Заклинського 24 березня 2019 року в церві Воскресяння Христового відбулося освячення та встановлення пам’ятної дошки. У заході взяли участь священики Богородчанського деканату Української Греко-католицької церкви. О. Любомир Стефанишин розповів присутнім про життєвий та творчий шлях о. Олексія Заклинського. О. Петро Дирів відзначив вагомий внесок священика у розвиток громади, у якій він служив.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень