A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Важлива інформація

Дата: 18.02.2020 15:16
Кількість переглядів: 533

ПОДАТКОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

17.02.2020

 

В податковій службі  повідомляють, що 13.02.2020 набрав чинності Закон України від 14 січня 2020 року № 440-ІХ «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи» (далі – Закон № 440).

Основна мета Закону № 440 – забезпечити функціонування ДПС та Держмитслужби у форматі єдиних юридичних осіб.

Водночас Закон № 440 вносить зміни до Закону України від 08 липня   2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами і доповненнями.

Законом № 440, зокрема встановлено:

? податкові органи повідомлятимуть не лише Пенсійний фонд України, а й фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування, про взяття на облік платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) із зазначенням податкового органу, в якому взято на облік такого платника;

? від ДПС України до Міністерства фінансів України переходять повноваження щодо встановлення форм, строків і порядку прийняття та обробки звітності, зокрема в електронній формі, від платників щодо нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску;

? до реєстру страхувальників буде внесено інформацію про реєстраційний номер платника єдиного внеску;

? не підлягають оскарженню зобов’язання зі сплати єдиного внеску, самостійно визначені платником;

? якщо платник єдиного внеску протягом 10 календарних днів з дня отримання вимоги не сплатив зазначені у ній суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з податковим органом шляхом оскарження в адміністративному або в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом 10 календарних днів з дня отримання узгодженої вимоги, тоді податковий орган надсилає до підрозділу державної виконавчої служби узгоджену вимогу про сплату недоїмки в електронній формі (до початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів).

Закон № 440 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від 12.02.2020 № 27.

 

 

 

До уваги респондентів  державних статистичних спостережень

 

17.02.2020

 

Усі юридичні особи, на яких поширюється дія Закону України «Про бухгалтерській облік та фінансову звітність в Україні», відповідно до п.2 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету   Міністрів  України   від   28.02.2000  № 419  "Про затвердження Порядку подання фінансової звітності", зобов’язані подати річну фінансову звітність до органів державної статистики.

У зв’язку із припиненням діяльності із 1 січня 2020 року відділів статистики у районах (містах) уся статистична та фінансова звітність подається до Головного управління статистики в Івано-Франківській області (м.Івано-Франківськ, вул. Василіянок, 6, кім.711, (0342)79-20-03, (0342)79-20-84, 0673446792, вебсайт  http://www.ifstat.gov.ua ).

Фінансова звітність в електронному форматі до органів державної статистики подається через електронний кабінет Державної податкової служби України  (cabinet.tax.gov.ua).

Звертаємо Вашу увагу, що малі та мікропідприємства подають фінансову звітність за 2019 рік на нових бланках форм №1-м, 2-м  «Фінансова звітність малого підприємства» та №1-мс, 2-мс   «Фінансова звітність мікропідприємства» (наказ Міністерства фінансів України № 226 від 31.05.2019  «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку»).

Відповідно до внесених змін до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Спрощена фінансова звітність» форму № 1-м доповнено після рядка «I. Необоротні активи» новими позиціями такого змісту:

 

Нематеріальні активи

1000

 

 

первісна вартість

1001

 

 

накопичена амортизація

1002

(   )

(   )

 

  •  

 

 

ПОДАТКОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

  •  
  • особа, яка має відокремлений підрозділ, подає податкову декларацію з плати за землю до податкової інспекції за місцем знаходженням земельної ділянки

17.02.2020 Фото без опису

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що відповідно до норм Податкового кодексу платниками земельного податку є юридичні та фізичні особи, які в установленому законодавством порядку набули права на землю. Платниками орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності є орендарі земельних ділянок юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди.

При цьому, власники земельних ділянок, землекористувачі та орендарі земельних ділянок – юридичні особи зобов’язані самостійно щороку обчислювати суму податку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подавати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

У разі, якщо юридична особа має філію (відокремлений підрозділ), що розташований поза її місцезнаходженням , обов’язок щодо подання податкової декларації з плати за землю виникає лише у юридичної особи, оскільки філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

При цьому така декларація з плати за землю подається до податкової інспекції за місцем знаходження земельної ділянки.

  • 20 лютого п.р. сільськогосподарські товаровиробники мають підтвердити статус платника єдиного податку

17.02.2020 Фото без опису

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують сільськогосподарським товаровиробникам, що для набуття або підтвердження у 2020 році статусу платника єдиного податку четвертої групи необхідно до 20 лютого 2020 року подати податкову звітність.

Зокрема, загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), - контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

- звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки - контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки (юридичні особи);

- розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи) - контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;

- відомості (довідку) про наявність земельних ділянок - контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Неподання податкової звітності з обов’язковими додатками до контролюючих органів за місцем основного обліку та за місцезнаходженням земельних ділянок є підставами для анулювання реєстрації платника єдиного податку четвертої групи.

  •  
  • житло в іпотеку? Маєте право на податкову знижку

17.02.2020 Фото без опису

Платники податків - резиденти мають право включити до податкової знижки частину суми процентів, які фактично сплачені ними протягом звітного податкового року за користування іпотечним житловим кредитом, отриманому в національній або іноземній валютах. Про це нагадують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

При цьому зазначають, таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла. 

При сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діє на день сплати таких процентів.

Крім того, фізична особа – резидент має право включити до податкової знижки суми витрат, які пов’язані із сплатою видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, отриманого на такі цілі, та процентів за ним.

Нагадаємо, право на включення до податкової знижки суми, розрахованої згідно з ст. 175 Податкового кодексу України, надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому:

об’єкт житлової іпотеки придбавається;

збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

У разі якщо іпотечний житловий кредит має строк погашення більше ніж 10 календарних років, право на включення частини суми процентів до податкової знижки за новим іпотечним житловим кредитом виникає у платника податку після повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного житлового кредиту.

У разі якщо сума одержаного фізичною особою іпотечного житлового кредиту перевищує суму, витрачену на придбання (будівництво) предмета іпотеки, до складу витрат включається сума відсотків, сплачена за користування іпотечним кредитом у частині, витраченій за цільовим призначенням.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень