A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Отримання якісної освіти – запорука успіху громади.

Дата: 07.07.2020 16:37
Кількість переглядів: 784

Фото без описуВ рамках реформи децентралізації з 2016 року діє урядова програма щодо створення опорних шкіл. Опорна школа - це можливість  отримання більш якісної освіти для всіх учнів громади, із збереженням та розвитком існуючої мережі закладів загальної середньої освіти.

Опорна школа – новий вид закладу освіти в сільській місцевості, що включає основний заклад та філії. Опорна школа – це заклад освіти І-ІІІ ступенів, що надає повну загальну середню освіту, забезпечений кваліфікованими педагогічними кадрами, має сучасну матеріально-технічну і навчально-методичну базу, зручне розташування і забезпечує допрофільну підготовку та профільне навчання, поглиблене вивчення окремих предметів. Мінімальна наповнюваність опорного закладу учнями (вихованцями) (без врахування учнів, вихованців філії) складає не менше 200 осіб. Опорна школа включає не менше трьох філій.

Єдину  опорну школу у Старобогородчанській ОТГ  планується створити на базі Старобогородчанського ліцею. Наша громада взяла участь у конкурсі «На кращий проєкт створення опорного закладу освіти», який 5-й рік поспіль проводить департамент освіти, науки та молодіжної політики ОДА. Серед девяти проєктів перемогу в обласному конкурсі здобули вісім, серед них проєкт «Старобогородчанський ліцей – опорна школа в межах ОТГ». За проєктом Плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти  громади Старобогородчанський ліцей є опорним  закладом освіти, єдиним  найбільшим та найчисельнішим закладом освіти, який надає освітні послуги на трьох рівнях освіти (початковий, базовий, профільний). Філіями визначено 4 освітні заклади громади без пониження ступенів: Гринівську та Нивочинську гімназії, Скобичівську та Лесівську початкові школи. Переваги опорної школи очевидні. До початку нового навчального року заклад освіти отримає шість нових спецкабінетів: хімії, фізики, біології, географії, математики та комп’ютерний клас, усі обладнані інтерактивними дошками, комп’ютерами, програмним забезпеченням та всім необхідним згідно сучасних вимог орієнтовно на суму до 3 млн. грн., що ефективно вплине на якість освітнього процесу  для школярів всієї громади, які виявлять потребу та бажання  здобувати освіту в 5-му та 10-му класах з філій  та близько 250 учнів Старобогородчанського ліцею.

За бажанням учні зможуть здобувати повну загальну середню освіту на профільному рівні  у 10-му класі ліцею. Освітній та виховний процес у  закладах загальної середньої освіти стане єдиним. У всіх закладах освіти організовано доступ до швидкісного інтернету, без чого сучасну школу важко уявити, зокрема, й опорну школу. Матеріально-технічне забезпечення шкіл, створення рівного доступу школярів громади до більш якісної освіти в сучасних умовах є пріоритетом держави в освітній галузі (держані програми націлені на фінансування опорних та великих  шкіл). Філії опорного закладу залишаються без пониження ступеня у Гринівській та Нивочинській гімназіях, що не вплине на навчання здобувачів освіти та   умови праці педагогічних працівників. Не буде скорочення  класів та об’єднання у класи-комплекти у початкових школах.

   Пріоритет сучасної освіти полягає в тому, що ми, незважаючи на власні переконання, повинні дбати про головне – Учня (Вихованця). Дати можливість учням отримувати знання, використовуючи сучасний підхід до навчання за допомогою впровадження в освітній процес сучасних технічних засобів навчання, покращуючи матеріальну базу, створюючи сприятливе новітнє освітнє середовище. Позиція сільського голови Ярослава Здерки незмінна: «Поки у закладах освіти є учні, ми їх утримуватимемо». У школах створено належні умови для навчання і виховання дітей,  заклади освіти відповідають вимогам Нової української школи.

 До початку нового навчального року у   Старобогородчанському ліцеї  буде оновлено   харчоблок та закуплено  новітнє  кухонне  обладнанням, а також зроблено реконструкцію та капітальний ремонт внутрішніх санвузлів.

У  Старобогородчанській ОТГ добре розуміють: опорна школа має стати інструментом підвищення рівня освіти, дати можливість дітям скористатись усіма перевагами якісної освіти. З часом учні початкових шкіл стануть гімназистами, ліцеїстами, тому маємо дбати про всі заклади освіти, про високий рівень освітніх послуг. Адже саме в сільській місцевості навчається, приблизно, третина українських дітей, які згодом розбудовуватимуть нашу громаду та державу.

 Конкурентоспроможний та компетентний випускник – це серйозна інвестиція у краще майбутнє…

 

Реалії функціонування опорних закладів освіти в деяких громадах області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень