A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Важлива інформація

Дата: 13.07.2020 10:56
Кількість переглядів: 617

Фото без описуСплатити ЄСВ за другий квартал ФОПи мають до 20 липня

13.07.2020 Фото без опису

У ДПС звертають увагу,  що Законами України №533-ІХ від 17.03.2020 та №591-ІХ від 13.05.2020 було звільнено від сплати ЄСВ «за себе» фізичних осіб підприємців, незалежно від системи оподаткування, фізичних осіб які провадять незалежну професійну діяльність та членів фермерських господарств за березень, квітень, травень.

При цьому, такі платники єдиного внеску на власний розсуд вирішують питання щодо застосування передбаченого звільнення від єдиного внеску.

Вони можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за вказані періоди в розмірах та порядку, визначених Законом про ЄСВ. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за звітний період, визначений для таких осіб цим Законом.

Якщо платник вже здійснив оплату внесків за березень та квітень 2020 року, до набрання чинності Законом № 533, такі суми зараховуватимуться податковими органами (без будь-яких заяв платників єдиного внеску) у рахунок майбутніх платежів (за умови відсутності у такого платника сум недоїмки, штрафних санкцій та/або пені по цьому внеску), відповідно до Закону про ЄСВ, крім випадків самостійного визначення таким платником бази нарахування єдиного внеску за звітний період у Звіті.

Тобто, за ІІ квартал 2020 року мінімальна сума ЄСВ до сплати «за себе» у ФОП, незалежно від системи оподаткування і групи, буде становити 1039,06 гривень. Сплатити єдиний соціальний внесок фізичні особи - підприємці мають до 20 числа місяця, що настає за кварталом, тобто до 20 липня 2020 року.

  •  
  • 1 серпня новації в застосуванні РРО при проведенні розрахункових операцій

13.07.2020  Фото без опису

Із 1 серпня 2020 року суб’єкти господарювання, які зобов’язані здійснювати розрахункові операції, через реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або через програмні РРО повинні попередньо програмувати найменування товарів (послуг) (із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів), ціну товарів (послуг) та їх кількості. Їм необхідно вести облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в обліку. Це передбачено змінами до Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Підакцизні товари (продукція) – товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку. До підакцизних товарів належать: спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво; тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну; пальне; автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів; електрична енергія (п. 215.1 ст. 215 ПКУ).

Слід наголосити, що у разі проведення розрахункових операцій через РРО та/або програмних РРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості, до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у розмірі триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, у разі проведення розрахункових операцій через РРО та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій без використання режиму попереднього програмування найменування кожного товару, який не є підакцизним, та/або послуги, ціни товару (послуги) та їх кількості, до суб’єкта господарювання застосовуються фінансова санкція у розмірі п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

До суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу, за рішенням контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

  •  
  • інформація щодо впровадження програмних РРО розміщена в банері “НОВІТНІ РРО”

13.07.2020 Фото без опису

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що з метою інформування платників податків з питань впровадження програмних РРО ДПС України створено банер «Програмні РРО». Банер розміщено на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/, в ньому розміщується актуальна інформація, пов’язана із таким впровадженням, а також про посадових осіб ДПС, які супроводжують цей напрям роботи.

Нагадаємо, правові підстави для впровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій визначено Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг», який набере чинності з 1 серпня 2020 року.

Відповідно, вже з 1 серпня платники податків зможуть застосовувати при розрахунках зі споживачами програмні реєстратори розрахункових операцій. Такі РРО мають численні  переваги. Зокрема, реєстрація програмних РРО буде відбуватися у режимі онлайн в електронному кабінеті, а їх використання стане простішим, дешевшим, а також швидшим для бізнесу, адже користувачам програмних РРО буде забезпечено виключно онлайн реєстрацію та передачу (отримання) даних. Також передбачено автоматичний режим створення Z-звіту, що унеможливить ризик  його не створення та загрозу застосування штрафних санкцій до платника.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень