A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Закликаємо краян: не паліть суху траву!

Дата: 11.09.2020 10:32
Кількість переглядів: 586

Восени, після закінчення сільськогосподарських робіт багато жителів Прикарпаття пораються на городі, наводячи порядок на своїй земельній ділянці. І обирають найпростішій спосіб – спалювання сміття і сухої трави, не задумуючись, яку шкоду наносять собі, своєму здоров’ю, здоров’ю оточуючих та навколишньому природному середовищу.

Під час спалювання сміття та сухої рослинності у повітря разом з димом потрапляє велика кількість токсичних шкідливих речовин. Однією із найтоксичніших синтетичних сполук, які виділяються в повітря, є діоксин. Діоксини – це речовини, що належать до І класу токсичності. Також, при розкладанні несортованого сміття в атмосферу виділяються небезпечні речовини такі, як важкі метали – окиси азоту, оксид сірки, оксид вуглецю, угарний газ, бензоперон та інші небезпечні речовини. Ці речовини згубно діють на організм людини загострюють або викликають захворювання, переважно серцево-судинної системи і дихальних шляхів та алергічного характеру. спалювання сміття негативно впливає на стан навколишнього середовища і загрожує здоров’ю людей.

З метою знищення трав’яних залишків доцільно проводити їх утилізацію. Одним із методів утилізації може бути компостування – розкладення рослинних залишків без доступу кисню з утворенням компосту (однорідної органічної маси, яку можна використовувати в якості добрив). Найціннішою характеристикою компосту як добрива вважається вміст у ньому великої кількості хімічних елементів, необхідних рослині для життя.

Заборона спалювати листя, суху рослинність та сміття передбачена Законами України «Про охорону атмосферного повітря», «Про відходи», «Державними санітарними нормами та правилами утримання територій населених місць», «Державними санітарними правилами охорони атмосферного повітря населених місць» та іншими нормативно-правовими актами.

За шкоду, завдану довкіллю та здоров’ю людей, порушник може нести як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській  області звертається до мешканців міст та сіл Прикарпаття з проханням не спалювати стерню, суху рослинність та сміття на присадибних ділянках та відкритій місцевості.  Не будьмо байдужими до довкілля та до власного здоров'я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь