Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Про результати досліджень води питної за зверненням громадян.

Дата: 16.06.2021 16:43
Кількість переглядів: 1250

Фото без опису

Про результати досліджень води питної за зверненням громадян.

    

На звернення громадян с.Старі Богородчани стосовно присутньої появи з невідомих причин неприємного специфічного запаху, смаку і присмаку в криницях, Старобогородчанська сільська рада повідомляє, що 09.06.2021 року спеціалістами Богородчанського відділу Івано-Франківського районного центру Державної установи "Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров"я України" в присутності представників органу місцевого самоврядування, проведено відбір та дослідження проб води питної з шахтних колодязів в с.Старі Богородчани по вулицях Січових стрільців, Б.Хмельницького, Руднєва, Світанкова та Ринок.

    За результатами лабораторних досліджень встановлено, що у питній воді у шахтних колодязях на подвір"ях у громадян за мікробіологічними (показники  епідемічної  безпеки питної  води,  перевищення  яких  може  призвести до виникнення інфекційних хвороб у людини) показниками виявлено загальні колі-форми та кишкова паличка, за санітарно-токсикологічними (хімічні  показники,  що нормуються за санітарно-токсикологічною ознакою шкідливості) показни-ками виявлено перевищення вмісту азоту - аміаку 3,5 – 3,0 мг/дм3, водневого показника - 8,9 – 9,2 од. рН, перевищення запаху – 4 бали при t 20° C, 5 балів при t 60° C, що не відповідає вимогам Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10) результати дослідження.

   Старобогородчанська сільська рада та Богородчанський відділ Івано-Франківського районного центру Державної установи "Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров"я України" рекомендує громадянам згідно додатку 7 до ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Вимоги до влаштування шахтних колодязів" ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод), стінки колодязя повинні бути щільними, без шпарин. Наземна частина колодязя, з метою захисту від засмічення, повинна щільно закриватись кришкою з металу чи дерева. Зверху оголовка влаштовують дашок або навіс. Для підйому води із колодязя слід застосовувати електрозанурювальні насоси. Зливна труба насоса повинна мати гачок для підвішування відра. Біля колодязя слід влаштувати підставку для відер, навколо споруди повинні бути огорожа з воротами (хвірткою) та стежка із твердим покриттям (від воріт до колодязя). Для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя.Навколо колодязя необхідно бетонувати майданчик радіусом не менше ніж 2 м на основі з щебеню товщиною 15-20 см та з ухилом від колодязя.

  Згідно додатку 11 до ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Вимоги щодо санації шахтних колодязів" рекомендуємо провести санацію з дезінфекції підводної частини ко-лодязя об"ємним способом. Для цього використовують хлорне вапно чи каль-цію гіпохлорит. Дезінфікційний засіб розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро, до отримання рівномірної суміші, освітлюють відстоюванням і виливають цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протя-гом 15-20 хв. жердинами чи частим опусканням та підніманням відра на тросі. Потім колодязь закривають кришкою і залишають на 1,5 – 2 години. Після по-передньої дезінфекції із колодязя повністю відкачують воду насосом чи відрами.

      Потім проводять чистку дна від мулу, бруду, сміття та випадкових предме-тів. Стінки колодязя чистять механічним способом від забруднень та обростан-ня і у разі необхідності ремонтують. Вибраний з колодязя бруд та мул поміща-ють у яму на відстані не менше 20 м від колодязя на глибину 0,5 м,  заливають 10%  розчином хлорного вапна чи 5% розчином гіпохлориту кальцію та закопують.
     Для остаточної дезінфекції поверхню стінок колодязя  зрошують5% розчи-ном хлорного вапна чи 3%  розчином кальцію гіпохлориту з  розрахунку  0,5  куб.дм  на 1 кв.м. площі стінок колодязя. Потім чекають, доки колодязь  напов-ниться  водою  до звичайного рівня,  після чого дезінфікують підводну  його  частину об'ємним способом  із  розрахунку  100 - 150 мг активного хлору на1 л води в колодязі протягом 6 - 8  год. Після  закінчення  цього часу  беруть  пробу  води із колодязя та перевіряють її на вміст залишкового хлору або перевіряють пробу на запах. Якщо запах хлору відсутній,  додають  1/4  чи  1/3 частину від початкової кількості препарату і залишають ще на 3 - 4 год. Після цього  відбирають пробу води і направляють її до закладу державної санітарно-епідеміоло- гічної служби для проведення лабораторних досліджень (не менше трьох досліджень через кожні 24 години).

Згідно додатку 12 до ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Вимоги щодо знезараження води в колодязі за допомогою дозуючих патронів" рекомендуємо воду в коло-дязі знезаразити за допомогою  дозуючого  патрона за  умови  обов'язкового  контролю  її  безпечності  та  якості за санітарно-хімічними  та  мікробіологіч-ними  показниками. Тривале знезараження  води  за  допомогою  дозуючих  патронів не може бути ефективним без попередньої санації колодязя.

       До проведення даних заходів просимо встановити табличку-оголошення про заборону вживання води.

       Старобогородчанською сільською радою проводиться розслідування зміни якості питної води криничної, яка може стати причиною виникнення спалахів інфекційних захворювань та харчових отруєнь, та будуть вжиті відповідні заходи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень