Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

ДО УВАГИ УСІХ ЖИТЕЛІВ СТАРОБОГОРОДЧАНСЬКОЇ ГРОМАДИ!!!! ВАЖЛИВО!!!

Дата: 14.03.2022 15:28
Кількість переглядів: 207

Фото без опису

По всій території нашої громади громадяни продовжують бездумно та безконтрольно спалювати на власних присадибних ділянках сміття, сухе листя та чагарники, тим самим провокуючи масштабні пожежі у природніх екосистемах.

Поряд з цим, нагадуємо про небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, і особливо – відходів. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини. Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у легенях.

Згідно з чинним законодавством, ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст. 27 ЗУ «Про рослинний світ», забороняється випалювання сухої рослинності або її залишків. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання сухої природної рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших природних екосистемах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, тягне за собою накладення штрафу на громадян.

Зокрема, закон вносить зміни до статей 77 та 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах відтепер становитиме від 90 (102 тис.150 грн.) до 270 (306 тис.450 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, що призвело до виникнення лісової пожежі, каратиметься штрафом у розмірі від 270 (306 тис.450 грн.) до 900 (1млн. 21 тис. 500грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг і залізниць та у парках тягне за собою штраф у розмірі від 180 (204 тис.300 грн.) до 360 (408 тис. 600грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Шановні громадяни! Бережіть природу – відмовтеся від практики спалювання сухої трави! Пам’ятайте, природа потребує вашого захисту і бережливого ставлення до неї!

У разі виявлення подібних фактів повідомляйте відділення поліції за телефоном 102 або 0686202009 – місцевий дільничий Сергій Надрага.

Слава Україні!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень