A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

    Як  обрати якісне  насіння   овочевих культур  ?

Дата: 18.04.2022 09:46
Кількість переглядів: 166

           

        Як  обрати якісне  насіння   овочевих культур  ?

      Проходить посів овочевих культур. Для цього необхідно правильно підбирати сорти, які найбільше придатні для вирощування в конкретних кліматичних умовах. Рекомендовані зони вирощування сільськогосподарських культур вказані в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні (далі Реєстр). Насіння в пакетиках продається всюди – від стихійних ринків до супермаркетів. Проте, гарантувати те, що насіння, яке ви купили в такий спосіб принесе вам добрий врожай ніхто не зможе. Придбання насіння без відповідних сортових та посівних документів пов'язане з високими ризиками. Наша мета полягає в тому, щоб максимально убезпечити покупців від придбання неякісного насіння.

      Щоб не витратити зайві гроші й не отримати від купівлі насіння розчарування, необхідно дотримуватись простих рекомендацій під час його купівлі.

      Чинним законодавством передбачено основні вимоги до суб’єктів реалізації насіння овочів в частині пакування, маркування, транспортування та зберігання насіння задля збереження його високих посівних якостей.

       Контроль за додержанням суб’єктами насінництва та розсадництва вимог законодавства у цій сфері на території  Івано-Франківської  області здійснюється спеціалістами відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

       Сертифікації підлягає насіння, яке включене до Реєстру. Ознайомитися з Реєстром можна на офіційному вебсайті Міністерства аграрної політики та продовольства України за посиланням: https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin.

       Порядок реалізації насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів регламентується ДСТУ 6006:2008 «Насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів. Пакування, маркування, транспортування та зберігання. Технічні умови». Відповідно до пункту 8.5. цього стандарту на пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі вказується:

– назва країни-виробника насіння;

– назва, товарний знак, юридична адреса підприємства, де пакували насіння;

– культура, сорт (гібрид);

– маса, (г) або кількість насінин в пакеті, (шт.);

– номер партії насіння;

– рік урожаю;

– схожість;

– документ на насіння (назва, №);

– коротка інформація про культуру (сорт, гібрид, поради щодо вирощування).

Кожна партія насіння для реалізації повинна супроводжуватися:

– сертифікатами, що засвідчують його сортові та посівні якості;

– довідкою про сортові та посівні якості та документами згідно з ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості», які видає споживачеві виробник насіння на основі сертифікату, що засвідчує посівні якості насіння, а саме:

– «Атестат на насіння» - на добазове та базове насіння;

– «Свідоцтво на насіння» - на сертифіковане насіння;

– «Свідоцтво на гібридне насіння» - на насіння першого покоління гібридів.

    Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці. Реалізація насіння, без супровідних документів про їх походження та якість забороняється законодавством України.

    Дані, які  зазначені у сертифікаті, повинні збігатися з даними на пакуваннях. Слід уважно роздивитися пакетик з насінням. Пакетик повинен бути добре склеєний, текст і малюнок – нанесені акуратно. Візьміть до уваги й те, що дата фасування повинна штампуватися, а не друкуватися. Штамп наноситься тільки після пакування і шрифт відрізняється від типографського.

    Найкраще купувати насіння у спеціалізованих магазинах, де дотримуються умов зберігання насіння (вологість, температурний режим тощо). Там ви зможете отримати кваліфіковану консультацію щодо новинок. Не женіться за екзотикою, оскільки навіть якісне імпортне насіння, яке дає прекрасні врожаї в себе на батьківщині, може не дати очікуваного результату у наших кліматичних умовах. Не залишайте магазин без касового чека і, при можливості, зберігайте цілісність пакетика, в який було розфасоване насіння, принаймні аби було видно номер партії насіння. У такому разі ви зможете пред'явити претензію продавцю за неякісний товар.

    За більш детальною інформацією та для отримання консультацій звертайтеся до спеціалістів відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в  Івано-Франківській  області  .

 

Державний фітосанітарний  інспектор                                                Медвідь Я.М.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь