A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Державний фітосанітарний інспектор інформує:

Дата: 09.05.2022 16:09
Кількість переглядів: 165

Фото без опису

     Захист  картоплі  від  бур’янів

 Забур’яненість посадок картоп­лі – одна з основних причин не­добору врожаю. Бур’яни значно знижують урожайність культури, і в окремі роки на дуже забур’янених посадках недобір урожаю бульб може становити від 30 до 50%.

   Для захисту посадок картоплі від бур’янів застосовують як механічні заходи, так і хімічні, що передбачають застосування гербіцидів. Механічні способи обробітку найбільш ефективні на початковій стадії росту бур’янів – стадії «білої нитки», коли своєчасним виконанням робіт можна знищити до 85–90% бур’янів. Застосування гербіцидів у системі механізованого догляду дає можливість зменшити кількість міжрядних обробітків, призначених для контролю забур’яненості.У переважній більшості випадків засмічення посадок картоплі має змішаний характер. Бур’яни, які проростають протягом весни- літа після змикання міжрядь посівів, засмічують насінням ґрунт, знижуючи цінність картоплі як попередника. Тому практично неможливо очистити посадки картоплі від бур’янів без використання хімічного способу, який має забезпечити не тільки розширення спектра контрольованих видів бур’янів, а й достатню тривалість захисної дії для культури.

 

.Особливо небезпечні такі види бур'янів:

  • Пирій повзучий.  Багаторічний злісний кореневий злак, позбутися якого дуже складно. Він щільно обвиває корінням весь орний шар. Гострими кінцями пагонів він здатний проткнути бульби картоплі. На корінні розташовано безліч сплячих бруньок, які пробуджуються при пошкодженні підземної частини.
  • Берізка польова. Багаторічна коренева рослина, здатна проникати на велику глибину. Кучеряві пагони щільно обплітають стебла культурних рослин, заважаючи вегетації.
  • Осот. Трав'яниста рослина легко розмножується діленням кореневища. Навіть маленький його шматочок здатний дати життя новій рослині. Розмножується він і насінням, які розлітаються по всій окрузі.
  • Хвощ польовий. Крихкий на вигляд бур'ян має розвинену кореневу систему. Глибина його залягання може становити до 1 метра. Кожен шматочок кореневища дасть початок новій рослині, знову обплутуючи ділянку.
  • Лобода розлога. Бур'ян, часто з'являється в посадках пасльонових. Лобода швидко розростається, закриваючи собою культурні рослини. Насіння множинні, швидко дозрівають і проростають.
  • Кульбаба. Довгий стрижневий корінь кульбаби поглинає харчування навіть з глибоких шарів грунту. Знищити рослину не так просто: вона відроджується зі шматочків кореня, а насіння прилітають з сусідніх ділянок.

             Гербіциди для картоплі: які бувають:

   За часом внесення засоби поділяють на післясходовий гербіцид для картоплі та досходовий гербіцид для картоплі (його використовують до появи сходів культури).

  • За характером проникнення є контактні (діють лише в місці потрапляння на рослину, нові паростки при цьому не страждають) та системні, які потрапляють всередину рослини, рухаються по судинах і поступово уражують усі частини бур’яна разом із коренем.
  • За спектром дії є гербіциди для картоплі суцільної та селективної дії. Перші діють на всі рослини на які попадають (в т. ч. і на культурні рослини), другі - виключно на бур'яни, список яких вказаний в інструкції із застосування. 

Найпоширенішими є гербіциди для картоплі різних виробників суцільної дії, які буквально «випалюють» всі небажані стебла на ділянці, включно із ягідниками та саджанцями дерев. Їх інколи використовують недосвідчені городники, щоб позбутися бур’янів. Недоліком цього методу є те,що потім на ділянці появляться найбільш витривалі та злісні бур”яни яких важко позбутися.

    Наприклад грунтові можна  вносити до висадки картоплі, після висадки та за 5-10 днів до появи сходів. Особливістю грунтових гербіцидів є те ,що вони ефективно діють на сходи бур”янів  при проростанні і кратно зменшують ефективність при формуванні бу”янами справжніх листків. Обробка буде правильною якщо грунт стане мокрим на глибину 1-2 сантиметри.Це інколи стає проблемою при використанні ранцевих оприскувачів громадянами.Тому краще відрегулювати оприскувач за допомогою простої води. Застосування після формування гребенів до сходів картоплі грунтового  гербіциду  через 30 днів забезпечувало технічну ефективність в середньому 77,8% за рахунок появи сходів однодольних бур’янів, через 60 днів – 65,9%.

Післясходових гербіцидів є багато  і тому при виборі потрібно насамперед визначити видовий склад бурянів.

Обробку пасльонових можна проводити засобами:

  • Конкур - селективний препарат, що знищує злаки і широколисті бур'яни в посадках пасльонових;
  • Містраль - грунтовий дієвий гербіцид, справляється з дводольними та злаковими бур'янами травами;
  • Пантера - високоселективний післясходовий препарат для боротьби з однорічними і багаторічними бур'янами;
  • Дуал Голд - грунтовий гербіцид буде нищити однорічні злаки і дводольні рослини;
  • Фюзілад Форте - системний препарат селективної дії, що знищує як однорічні, так і багаторічні злакові бур'яни;
  • Пармаклін Ліквід - ефективний гербіцид проти ряду бур’янів в посадках картоплі і томатів;
  • Оберіг - високоефективний протизлаковий гербіцид, що діє при різних температурах;
  • Осотин - гербіцид широкого дії для очищення культурних посадок;
  • Харума - селективний препарат післясходового дії, що рятує від злакових бур'янів в посадках пасльонових;
  • Дабл Трай - дієвий високоактивний препарат проти дводольних і однорічних злаків

Правила обробки

При роботі з гербіцидами пам’ятайте:

не можна працювати з препаратами при температурі вище +25°С;

небажано використовувати їх під прямими променями сонця;

повторне використання одного й того ж препарату припустиме, якщо це дозволено виробником і в цьому є гостра необхідність;

на невеликих ділянках краще утриматися від використання гербіциду, замінивши його механічної прополкою і підгортанням.

при неглибокій посадці картоплі небажано використовувати хімікати: є ризик, що вони знищать врожай.

Інколи при перевищенні дози препарату може бути пригнічення росту картоплі яке потім проходить.

При всіх роботах з пестицидами потрібно чітко дотримуватись інструкції, кількість препарату і води повинна бути внесена на одну сотку згідно рекомендацій.

 При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись державних санітарних правил та правил техніки безпеки.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор                               Я.М. Медвідь

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень