A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

ЯК УЖИТИСЯ НА ОДНІЙ ТЕРИТОРІЇ ВЕЛИКІЙ КІЛЬКОСТІ ЛЮДЕЙ

Дата: 08.04.2022 10:56
Кількість переглядів: 169

ЯК УЖИТИСЯ НА ОДНІЙ ТЕРИТОРІЇ ВЕЛИКІЙ КІЛЬКОСТІ ЛЮДЕЙ

Сьогодні багато людей оселилися у своїх друзів, родичів або просто знайомих. Ще більше — у центрах  (пунктах) поселення в містах, селищах, де не проходять бойові дії. Велике скупчення людей часто може призводити до конфліктних ситуацій, особливо через те, що ми всі зараз перебуваємо в стресі та можемо переживати втрати.

Як організувати простір так, аби ужитися великій кількості людей на одній території? Ось кілька правил, які ви зможете адаптувати до тих умов, у яких зараз опинилися.

  • Дотримуйтеся розпорядку дня. Організуйте час так, щоби всі снідали, обідали та вечеряли в один час. Виходьте на прогулянки після прийому їжі, якщо це безпечно. Створіть маленькі ритуали, які будуть повторюватися щодня. Це допоможе й біологічному годиннику розуміти, що відбувається, і жителям однієї оселі спланувати день.
  • Визначте зони в оселі. Складіть правила щодо домашнього простору, щоб усі знали, що й де відбувається. Навіть якщо ви живете в однокімнатній квартирі, вам варто спробувати визначити зони «роботи», «відпочинку», «конфіденційності» та «взаємодії».
    Коли ми всі перебуваємо в одному помешканні, важливо знайти можливість побути наодинці із собою. Зробіть невелику перерву і зробіть щось для себе — ведіть щоденник або дивіться серіал.
  • Допоможіть дітям адаптуватися. Важливо, щоби діти розуміли правила поведінки в оселі. Відповідальність батьків — донести ці правила та переконатися, що діти їх розуміють. Для дітей надзвичайно важливе дотримання режиму дня.
  • Говоріть про речі, які вас турбують. Не замовчуйте події, які відбуваються, особливо при дітях: їм важливо пояснити чому ви виїхали з дому, чому ви вимушені ночувати в незнайомому місці та що насправді відбувається. Проте піклуйтеся про те, щоб обговорення війни не перетворювалося на токсичну розмову.
  • Домовтеся про кодові слова або дії. Наприклад, слово «океан» може означати, що ви зараз хочете побути в тиші та просите залишитися наодинці. Або ж у вас облаштований так званий куточок інтроверта, де за замовчуванням можна посидіти й помовчати.
  • Ставтеся одне до одного з добротою. Незалежно від того, з ким ви ділите простір, будь-які стосунки може покращити доброзичливість. Визнайте, що всі будуть відчувати певне напруження, але намагайтеся зберігати спокій та позитив: берегти психічне здоров’я також дуже важливо.

 

(З сайту Центру громадського здоров’я)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь