A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

День пам’яті померлих від СНІДу

Дата: 12.05.2022 09:50
Кількість переглядів: 152

День пам’яті померлих від СНІДу

 

Тисячі червоних метеликів – символ пам’яті наслідків епідемії СНІДу, скорботи та надії.

За ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я кожну третю неділю травня вшановується День пам’яті померлих від СНІДу і це відбувається у всьому світі щорічно, починаючи з 1983 року. Вперше цей день був відзначений в Сан-Франциско, США. На той момент у світі було зареєстровано лише кілька тисяч випадків захворювання на цю страшну хворобу і про неї практично нічого не було відомо. Організаторами проведення акції пам’яті померлих від СНІДу стали люди, яких особисто торкнулася ця трагедія, що пережили біль втрати рідних і друзів.

У 2022 році вшановуємо пам’ять людей, які померли від СНІДу 15 травня та цим хочемо привернути  увагу до проблеми ВІЛ/СНІДу.

За даними ЮНЕЙДС (Об'єднана програма Організації Об'єднаних Націй по ВІЛ/СНІД) загальна кількість людей, інфікованих ВІЛ в світі складає понад 35 мільйонів. Кожної години у світі інфікується вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) понад 300 людей. За оцінками фахівців, понад 2 мільйони людей в світі набули ВІЛ-інфекцію в цьому році.  Від хвороб зумовлених ВІЛ щодня помирає 5,5 тис. людей. Статистика померлих від СНІДу в світі катастрофічна. Від СНІДу померло людей вже більше, ніж було вбито у Другій світовій війні в цілому.

Сьогодні ВООЗ і ЮНЕЙДС характеризують ситуацію з ВІЛ-інфекції/СНІДу в світі як пандемію.

На жаль, епідемія ВІЛ/СНІДу не оминула і Україну. Розпочавши свій сумний відлік у 1987 році, епідемія ВІЛ/СНІДу забрала тисячі життів наших громадян.

У 2021р в Україні офіційно було зареєстровано 15360 випадків ВІЛ-інфекції, 4151 випадок СНІДу та 1928 випадків смерті, зумовлені СНІДом.

Найвищі показники поширеності ВІЛ-інфекції зареєстровано в Одеській,  Дніпропетровській, Миколаївській,  Херсонській, Київській, Чернігівській областях та у м. Києві.

Впровадження антиретровірусної терапії, розширення доступу до тестування на ВІЛ та підвищення обізнаності суспільства щодо небезпеки ВІЛ-інфекції, дещо стримали темпи поширення хвороби.
Однак сьогодні Україна продовжує займати одне з лідируючих місць серед країн Європи та Центральної Азії за рівнем поширеності ВІЛ-інфекції серед населення.
         
Офіційна статистика відображає лише частину реальної кількості людей, які живуть з ВІЛ. Враховуючи перебіг захворювання (хвороба майже не проявляє себе тривалий час), низький рівень знань про ВІЛ-інфекцію, страх пройти обстеження на ВІЛ призводить до того, що багато ВІЛ-позитивних людей живуть не знаючи, що вони інфіковані. Через це ми ризикуємо своїм життям та здоров’ям близьких нам людей.

Значна частина нашого суспільства і досі перебуває під впливом помилкового твердження, що ВІЛ-інфекція – це захворювання маргінальних груп населення, споживачів ін’єкційних наркотиків та представників комерційного сексу. За цю ілюзію, на жаль, вже багато людей заплатили непомірно високу ціну. Більшість вперше виявлених ВІЛ-позитивних осіб – люди зрілого віку 30 – 49 років. На відміну від початку епідемії, шлях інфікування ВІЛ, пов’язаний із ін’єкціями наркотичних речовин, поступився своїм місцем статевому шляху передачі інфекції. Через безвідповідальну поведінку одних людей страждають і ті, хто ніколи не вдавався до ризикованих дій, що могли спричинити інфікування ВІЛ. І це привід замислитися над безпечністю своєї статевої поведінки. Адже саме через цей шлях відбувається залучення до епідемії осіб, які не відносяться до груп ризику щодо інфікування ВІЛ.

Людство ще не винайшло ні вакцин від ВІЛ, ні ліків, що можуть вилікувати раз і назавжди СНІД. Але світові вже відомі рятівні кроки до збереження здоров’я та захисту від ВІЛ-інфекції.

Прагнення до здорового способу життя, визначення своїм життєвим пріоритетом сімейних цінностей та моральності, відмова від ризикованої статевої поведінки і відповідальність за своє здоров’я – це запорука захисту від інфікування ВІЛ.

Отже, у День пам’яті померлих від СНІДу ми згадуємо людей, які пішли з життя через СНІД та ще раз нагадаємо про глобальну небезпеку ВІЛ-інфекції для людей, які живуть. Червоні Метелики – символ пам’яті, легкості душ, які нас покинули, символ переродження та мінливості життя. 

Вшануємо пам’ять всіх тих, чиї життя забрала епідемія та будемо пам’ятати, що тільки від нас самих залежить наше майбутнє і майбутнє наших дітей.

 

 

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                    Надія ГЛУШКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь