A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Пошкодження овочевих культур  білокрилкою

Дата: 04.07.2022 16:28
Кількість переглядів: 514

Фото без опису

Пошкодження овочевих культур  білокрилкою

 

   Погодні умови червня та початку липня місяця є сприятливими для масового поширення на овочевих культурах білокрилки.

  Ця дрібна комаха родини рівнокрилих з двома парами вузьких крил білого кольору, які вкриті лусочками, у своєму розвитку проходить  3 стадії : яйце, личинки та німфи. З німфи виходить доросла особина - імаго. Розміри дорослих комах коливаються в межах 0,5-3,0 мм.

  Виявити білокрилу нескладно, вона тримається на нижній поверхні листя. Навіть при легкому дотику до рослини, в повітря здіймаються маленькі білі метелики, які відразу ж намагаються повернутися назад. У раціон харчування шкідника може входити більше 300 видів рослин, але більшу перевагу  віддає овочевим культурам пошкоджуючи : капусту, огірки, кабачки, помідори, горох та інші культури.

  На одній рослині можуть бути представники всіх стадій розвитку і дорослі комахи, що ускладнює ефективність боротьби із ним. При температурі 21-23ºС і відносній вологості повітря 60-70% цикл розвитку одного покоління завершується протягом 23-25 днів. За сезон розвивається від 4 до 5 поколінь. У теплицях і оранжереях розмножується протягом всього року, даючи 10-13 поколінь.  Яйця самка відкладає купками на нижньому боці листка. Личинки відродившись, харчуються соком рослин, виділяючи липку солодку масу, на якій розмножуються сажкові гриби. Листки скручуються, жовтіють, рослини в’януть і при сильному пошкодженні гинуть. 

  Для регулювання чисельності білокрилки на овочевих культурах велике значення мають систематичні спостереження, виявлення та ліквідація первинних вогнищ шкідника, використовуючи інсектициди в певному чергуванні. 

  У відкритому грунту зареєстровані інсектициди Актеллік, к.е. 0,3-1,5л/га, Вертимек 018 EC, КЕ, 0,7-1,0л/га,  із біопрепаратів -Натургард,в.р.0,3-1,0л/га в овочевих агроценозах проти комплексу шкідників застосовують: Актару 240 SC, к.с, 0,07- 0,09л/га, Моспілан ВП,0,2-0,3кг/га та інші препарати, що внесені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». В умовах закритого грунту є застосування  біологічного методу захисту рослин: паразита енкарзії, хижака макролофуса, грибних біопрепаратів.

  Ефективними є композиції інсектицидів з обов’язковим додаванням прилипача. На невеликих площах на овочевих культурах можливим є застосування жовтих клейових пасток.

  А також варто відзначити що шкідник акліматизувався,  поширюється вогнищами із кожним роком боротись з ним стає дедалі важче. Кількість обробок залежить від чисельності фітофага та ефективності препарату. Для попередження розвитку резистентності (стійкості) шкідника потрібно обробки виконувати препаратами з різних хімічних груп. Інтервал між обробками не має перевищувати 10 днів. Для одержання бажаної ефективності препарату потрібно забезпечити максимальне попадання робочого розчину на нижню сторону листка.

  Погодні умови вимагають особливої уваги і при роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 

 

 

 

     Державний фітосанітарний інспектор                                       О.Веклич

 

                                                                                                                                   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень