A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Вплив виробничого середовища на здоров?я та працездатність людини.

Дата: 06.07.2022 10:20
Кількість переглядів: 211

                 

       Вплив виробничого середовища на здоров´я та працездатність людини.

 

  • Нормальна життєдіяльність людини вагомо залежить від умов зовнішнього середовища, зокрема виробничого. Адже в процесі трудової діяльності на організм людини чиниться своєрідний «тиск» несприятливими виробничими факторами, що прямо чи опосередковано впливають на її здоров´я та працездатність. Серед виробничих факторів прийнято розрізняти небезпечні та шкідливі.
  • Небезпечний виробничий фактор – виробничий фактор, дія якого за певних умов може призвести до травм або іншого раптового погіршення здоров'я працівника.
  • Шкідливий виробничий фактор – виробничий фактор, вплив якого може призвести до погіршення стану здоров'я, зниження працездатності працівника.

Залежно від наслідків впливу на працюючих шкідливих та небезпечних виробничих факторів розрізняють виробничі травми, професійні захворювання та професійні отруєння, внаслідок яких може відбутися зниження або втрата працездатності (тимчасова чи постійна, повна чи часткова), можливий і фатальний кінець.

  • Професійне захворювання – патологічний стан людини, обумовлений роботою і пов´язаний з надмірним напруженням організму або несприятливою дією шкідливих виробничих факторів.
  • Суттєвий вплив на стан організму працівника, його працездатність здійснює мікроклімат (метеорологічні умови) виробничого приміщення, який визначається температурою, відносною вологістю, рухом повітря , що в сукупності впливають на тепловий стан організму.
  • Для створення нормальних умов виробничої діяльності необхідно забезпечити не лише комфортні метеорологічні умови, але й необхідну чистоту повітря. Внаслідок виробничої діяльності у повітряне середовище приміщень можуть надходити різноманітні шкідливі речовини, що використовуються в технологічних процесах.

Шкідливі речовини можуть проникати в організм людини через органи дихання, органи травлення, а також шкіру та слизові оболонки.

Шкідливі речовини, що потрапили тим, чи іншим шляхом в організм можуть викликати отруєння (гострі чи хронічні). Ступінь отруєння залежить від токсичності речовини, її кількості, часу дії, шляху проникнення, від індивідуальних особливостей організму.

  • Гострі отруєння виникають в результаті одноразової дії великих доз шкідливих речовин (чадний газ, метан, сірководень).
  • Хронічні отруєння розвиваються внаслідок тривалої дії на людину невеликих концентрацій шкідливих речовин (свинець, ртуть, марганець). Шкідливі речовини, потрапивши в організм розподіляються в ньому нерівномірно. Найбільша кількість свинцю накопичується в кістках, фтору – в зубах, марганцю в печінці. Такі речовини мають властивість утворювати в організмі так зване «депо» і затримуватись в ньому тривалий час.
  • Шкідливі речовини, що потрапили в організм людини, спричинюють порушення здоров»я лише в тому випадку, коли їхня кількість в повітрі перевищує граничну допустиму (ГДК) для кожної речовини величину.

        Загальні заходи та засоби попередження забруднення повітряного середовища на виробництві та захисту працюючих включають:

  • Вилучення шкідливих речовин з технологічних процесів, заміна шкідливих речовин менш шкідливими.
  • Удосконалення технологічних процесів та устаткування (застосування замкнутих технологічних циклів, неперервних технологічних процесів, мокрих способів переробки пиломатеріалів).
  • Автоматизація і дистанційне управління технологічними процесами  та обладнанням, що виключає безпосередній контакт працюючих з шкідливими речовинами.
  • Герметизація виробничого устаткування, локалізація шкідливих виділень за рахунок  місцевої вентиляції.
  • Попередні та періодичні медичні огляди робітників, які працюють у шкідливих умовах, профілактичне харчування.
  • Контроль за вмістом шкідливих речовин у повітрі робочої зони.
  • Використання засобів індивідуального захисту.

 

  • Спеціалістами санітарно – гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу проводиться контроль умов праці факторів виробничого середовища та трудового процесу. За період – з 2019 - 2021 р.р. було проведено 315 досліджень, з яких 15 досліджень нестандартні, що становить 4,8 % від загальної кількості досліджень.
  • За результатами контролю впродовж 2019-2021 р.р. в основному виявлялись нестандартні дослідження фізичних факторів виробничого середовища, таких як: шум, вібрація, швидкість руху повітря, температура та відносна вологість. Це свідчить про те, що працівники підприємств району в переважній більшості працюють на обладнанні, терміни експлуатації яких давно вичерпані. А це негативно впливає на здоров»я працюючих.

 

Біолог санітарно-гігієнічної

         лабораторії                                                          Галина ВАСИЛИК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь