A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Жорстка вода

Дата: 21.07.2022 10:56
Кількість переглядів: 159

Жорстка вода

         Жоден процес в організмі людини не відбувається без участі води. Якщо врахувати ще й те що і сам організм складається на 65% з води, то без перебільшення "ми є те, що ми п'ємо". Перелік хвороб, що можуть бути викликані неякісною питною водою дуже великий. Інфекційні захворювання викликаються бактеріями, вірусами, мікроорганізмами що містяться у воді. Мікроелементи, якщо їх вміст у воді занадто великий, можуть викликати проблеми у внутрішніх органах. Твердість це найбільш поширена проблема якості води. Приміром жорстка вода призводить до "кам'яних" хвороб сечокам'яної, жовчнокам'яної.

            Що таке жорсткість або твердість води? Жорсткість води – це природна властивість води, зумовлена наявністю в ній розчинних солей кальцію і магнію. Якщо вода містить значні кількості таких солей, то таку воду називають жорсткою, а коли цих солей зовсім немає, або вони містяться а незначних кількостях, то м'якою.                        

             Звідки береться жорсткість? Основним шляхом надходження іонів кальцію і магнію є натуральні мінерали: доломіт, кальцит, воластоніт. Вода рухається крізь підземні шари грунту, що містять ці породи, та вимиває певну кількість мінералів.                                                                   

              Чи можна пити таку воду?  Кальцій і магній є важливими елементами. Вони відіграють важливу роль в роботі серцево – судинної і сечовидільної систем, беруть участь у формуванні ферментів і кісткової тканини. Варто зазначити, що в рівній мірі небезпечні як недостача, так і надлишок солей твердості. Якщо у воді низький вміст мінералів, то організм накопичує недолік з їжі, а якщо має підвищений вміст солей, то при тривалому вживанні відбувається перевантаження сечовидільної системи і як наслідок, утворення каменів у нирках. Також наслідком є гіпертензія і набряки. З естетичних проблем варто звернути увагу на вплив такої води на волосся і шкіру. Якщо ви спостерігаєте сухість і твердість волосся, тьмяний відтінок – то це часто є причиною миття високо мінералізованою водою. При застосуванні твердої води для вмивання,  має місце камедогенний ефект за рахунок забивання пор нерозчиненими солями іонів кальцію і магнію з компонентами шкірного сала.

            Чи можна користуватися жорсткою водою в побуті?                                      

             Жорсткість води характеризується утворенням вапняних відкладень на стінках посуду та накипу на нагрівальних елементах приладів (чайник, пральна машина, бойлер) що негативно впливає на їх роботу та може призвести до поломки.

             Єдиним дієвим способом дізнатися про показники безпечності та якості питної води, яку ви споживаєте із джерел децентралізованого водопостачання (криниць, колодязів, каптажів), в тому числі на визначення жорсткості, є проведення лабораторних досліджень.

              Спеціалісти Богородчанського відділу ДУ "Івано – Франківський ОЦКПХМОЗ" проводять дослідження води питної на платній основі. За результатами проведених досліджень води питної надаються висновки та відповідні рекомендації. Вартість проведення досліджень води питної за санітарно – хімічними показниками становить – 752,60 грн.

 

Біолог сан.- гіг. лабораторії                                                                                                             Богородчанського відділу                                                                                                                               ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ"                                                      Світлана МАКСИМІВ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь