A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Готуємось до посіву озимих зернових: вибираємо насіння

Дата: 31.08.2022 11:18
Кількість переглядів: 90

Готуємось до посіву озимих зернових: вибираємо насіння

Планування врожаю озимих зернових майбутнього року починається з вибору насіння. Сівба високоякісним насінням є неодмінною умовою отримання високих врожаїв.

Спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадують, що для посіву слід використовувати насіння вітчизняної та зарубіжної селекції, яке занесеного до Реєстру сортів рослин України і було перевірене на посівні та сортові якості.

Також нагадуємо керівникам господарств, які мають залишки насіння минулих років, що термін дії сертифікату на насіння озимих та ярих культур - чотири місяці. 

Інформуємо, що у Державній установі «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія» працює відділ визначення посівних якостей насіння. Фітосанітарна лабораторія проводить випробування насіння за такими показниками: чистота, вологість, схожість, енергія проростання, вага 1000 насінин.

Обов’язковою умовою є своєчасне сортооновлення та сортозаміна. Постійне оновлення сортового і репродукційного матеріалу – важливий фактор збільшення врожаю та поліпшення його якості. При підборі сортів для вирощування необхідно звернути увагу на його районування, напрямок використання та такі критерії як потенційна врожайність, якісні показники зерна, стійкість до хвороб та шкідників, стійкість до стресових факторів. Доцільно вирощувати 2-3 сорти пшениці озимої, які істотно різняться за тривалістю вегетації та реакцією на елементи агротехніки.

Для сівби пшениці озимої використовують насіння, яке за посівними кондиціями відповідає вимогам чинного ДСТУ 4138-2002, тобто має масу 1000 насінин не менше 40 г, чистоту не нижче 98%, силу росту не менше 80%.

Протруювання насіння є обов'язковим профілактичним заходом підготовки його до сівби. Проводять його одним із рекомендованих препаратів, що ввійшли до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» поточного року. Рекомендуємо для протруєння використовувати комплексні препарати з інсектицидно-фунгіцидним спектром дії, що дасть можливість захистити сходи пшениці від шкідників та уникнути осінньої обробки посівів інсектицидами.

У виборі протруйника необхідно керуватися спектром його фунгіцидної дії та результатами фітоекспертизи насіння, що дозволяє забезпечити економію до 30-40% коштів на придбання і застосування препаратів.  В залежності від діючої речовини препаратів, повноцінний захист може тривати 3-4 тижні з моменту потрапляння зернівки в грунт. Протруювати насіння можна як завчасно (2-3 тижні), так і безпосередньо перед сівбою. Завчасне особливо ефективне для захисту рослин від сажкових хвороб. Одночасно з протруюванням можлива обробка насіння мікроелементами і біостимуляторами.

Працюючи з пестицидами, слід суворо дотримуватись загальноприйнятих Державних санітарних правил ДСП 8.8.1, які забезпечують збереження навколишнього середовища, та правил особистої безпеки.

Найкраще перезимовує пшениця з добре сформованим вузлом кущення, 3-4 пагонами та добре розвиненою кореневою системою. Залежно від сорту така кількість пагонів утворюється за 50-60 днів (від сівби до припинення активної вегетації). Тому посів можна проводити у другій половині вересня.

Правильний вибір насіння, протруйника, строків сівби, дотримання технології вирощування забезпечить успішну перезимівлю і формування потенціалу продуктивності озимого клину.

Всім мирного неба і багатих урожаїв.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь