A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Чому рутинна вакцинація важлива

Дата: 23.09.2022 12:24
Кількість переглядів: 98

Чому рутинна вакцинація важлива


            У воєнний час підвищується ризик розвитку і поширення інфекційних хвороб. Особливо вразливі до них діти і дорослі, які мають прогалини у графіку щеплень або не імунізовані взагалі.

         За підсумками 2021 року рівень охоплення щепленнями в Україні залишається нижчим за рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Водночас вакцинація є однією з головних складових громадського здоров’я.

Вакцини вже понад 200 років захищають нас від хвороб, які загрожують життю та заважають нашому розвитку. З їхньою допомогою ми можемо прогресувати без тягаря таких хвороб, як віспа та поліомієліт, які коштували людству сотень мільйонів життів. З розвитком вакцин ми наближаємося до світу, вільного від кашлюка й дифтерії, зменшуємо захворюваність дітей на такі хвороби, як кір чи правець.

Вакцини – це один із найпотужніших і найдієвіших інструментів для збереження здоров’я цивілізації. Імунізація є питанням національної безпеки.

Від яких захворювань можна щепитись?

В Україні доступні безоплатні щеплення проти 10 захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту B, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Цей перелік обов’язкових щеплень визначений в Національному календарі профілактичних щеплень, затвердженому наказом МОЗ України від 16.09.2011 року №595. Безоплатною є і вакцинація від COVID_19.

Також держава закуповує вакцину від сказу, яку потрібно вводити потерпілим від укусів бездомними тваринами або ж з підтвердженим сказом. За власний кошт можна зробити рекомендовані щеплення – від вітряної віспи, ротавірусу, грипу, менінгокока, гепатиту A, пневмокока, папіломавірусної інфекції. 

Згідно досліджень фахівців, для повноцінного захисту від вже відомих хвороб потрібно, щоб 95% населення мали щеплення. За даними ВООЗ, щороку щеплення допомагають врятувати від 2 до 3 млн дитячих життів. Завдяки вакцині людство подолало пандемію віспи, а захворюваність на поліомієліт знизилась на 99%. Знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк та краснуху. Смертність від кору зменшилась на 75%, а щорічна смертність новонароджених від правця – в понад 13 разів.

Зростання кількості невакцинованих осіб (тобто незахищених) підвищує ймовірність спалахів інфекцій, які попереджує вакцинація (кір, кашлюк, поліомієліт тощо). 

Як безоплатно вакцинуватись? 

Кожен, хто уклав декларацію з сімейним лікарем чи педіатром, має право на безоплатне щеплення. Однак для дорослих та дітей відрізняється перелік вакцин, які оплачує держава.

Кожна дитина може безоплатно отримати вказаних вище 10 обов’язкових щеплень. Дорослі безоплатно отримують щеплення від дифтерії та правця. Ревакцинацію потрібно проводити кожні десять років.

Такі щеплення можна зробити у приватному чи комунальному медзакладі, який підписав договір з НСЗУ. Також у вашій амбулаторії чи поліклініці можна ввести вакцину, яку ви придбали за власний кошт. Дізнайтесь у лікаря, як правильно її доставити у кабінет щеплень.

Ваше здоров’я та здоров’я всіх українців разом залежить від рівня охоплення щепленнями в країні. Вакцини захищають у будь-якому віці, тож робити щеплення ніколи не пізно.

 

Лікар-епідеміолог відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»        

 Світлана ГАВРИЛКО

      

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень