УВАГА-СИБІРКА!
УВАГА-СИБІРКА!
В Київській області в фермерському господарстві виявлено випадок сибірки. Захворіла одна з кіз даного господарства.Цей випадок повинен підвищити насторогу до даного захворювання, оскільки сибірка в людини має тяжкий перебіг і часто закінчується смертю.
У зв’язку з утвореннямзбудникомсибірки спор та довготривалимзберіганням в ґрунті, спалахисибірки в Україніможутьвиникнути де завгодно.Спори бактерійсибіркиможутьзалишатися в латентному стані в ґрунтітривалий час і активізуватися, коли поверхняґрунтупорушується, наприклад, у результатіповені, зливи, зсувівабомеханічноговпливу.
Сибірка – гостренебезпечнеінфекційнезахворюваннявсіхвидівсільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також людей, яке спричиняєтьсяBacillusanthracis.
Джерелом і факторами передачі палички сибірки є переважно свійські тварини, а також шкіра, шерсть, роги, копита і продукти харчування тваринного походження (м'ясо, молоко і ін.).Зараження частіше відбувається під час забою худоби, зняття шкіри з тварин, розрізування м'яса худоби, яка хворіла на сибірку.Найчастіше захворювання спостерігається теплої порироку.
Залежно від шляхів проникнення в організм спор можуть бути різні клінічні форми сибірки: легенева (виникає у разі вдихання мікробів), кишкова (у разі харчування зараженим м'ясом, молоком), шкірна (через пошкоджену шкіру), яка проявляється утворенням специфічної виразки –карбункулом. Карбункульозна форма спостерігаєтьсянайчастіше (99,1 %).
Інкубаційнийперіод при сибірцівідносно короткий — відкількох годин до кількохдіб.
Для профілактики інфікування сибіркою потрібно неухильно дотримуватись наступних заходів:
-купуватим’ясо та м’ясопродуктилише в місцях, де якістьпродуктівконтролюють;
-люди, якіпереробляють та реалізуютьм’ясо, м’ясопродуктичи будь-яку тваринницькусировину, зобов’язанідотримуватисягігієнічних норм, щобубезпечити себе та інших;
-важливий контроль захворюваностітварин;
-забійдомашньоїхудоби повинен відбуватисялише з дозволуветпрацівників;
-потрібнодбати про упорядкованезахороненнятрупівтварин, а зараженітрупитварин – знищувати;
-необхіднийветконтрольхутряної та шкіряноїсировини;
-не нехтуватищепленнямитваринпротисибірки;
-особи, якімали контакт ізхворимитваринамиабосировиноювідхворихтварин, маютьотриматиекстренупрофілактикуантибіотиками.Для імунізації людей проти сибірки використовують живу суху вакцину. У разі прямого контакту людей з матеріалом, який містив сибіркові палички або спори, їх участі у забої і розбиранні туш тварин, які виявилися хворими на сибірку, особам, які доглядають за хворими тваринами і брали участь у їх захороненні, вживали в їжу м'ясо хворої тварини, показана екстрена профілактика, її проводять лише в ранні строки після зараження (не пізніше ніж 5 діб). Для екстреної профілактики застосовують антибіотики і протисибірковий γ-глобулін (20—25 мл).
В Івано-Франківській області налічується 175 стаціонарно неблагополучних населених пунктів щодо сибірки, де були у свій час зареєстровані спалахи захворювання.
Крім того, в області є 108 відомихмісцьзахороненьтрупівтварин, щозагинуливідсибірки.
Останнійспалахзахворювання на Івано-Франківщинібулозафіксованоще в 2007 році (с.СтаруняБогородчанського району, особистеселянськегосподарство).
СпеціалістамиБогородчанськоговідділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» щороку проводиться відбір проб грунту зі скотомогильників, де відбулись захоронення тварин, що загинули від сибірки для лабораторного контролю на базі лабораторії особливо небезпечнихінфекцій.
Лікар-епідеміолог
Богородчанського відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»Світлана ГАВРИЛКО