A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Ієрсиніоз!   Будьте обережні!

Дата: 03.11.2022 16:45
Кількість переглядів: 180

Ієрсиніоз!   Будьте обережні!

 

Ієрсиніоз - захворювання інфекційного типу, що вражає, передусім травний канал. Інтерес до проблеми кишкового ієрсиніозу зростає з кожним роком. Він обумовлений не тільки широким розповсюдженням цього захворювання, але і великим екологічним значенням їх збудників. Підйом захворюваності відмічається  в холодну пору року (навесні, восени) з піком у листопаді місяці.

Єрсиніо?з кишко?вий — гостре інфекційне захворювання, яке характеризується фекально-оральним механізмом передачі, симптомами інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту, печінки, суглобів, інших органів та систем. До хвороб, які спричинюють інші види єрсиній, відносять чуму і псевдотуберкульоз.

Встановлено, що збудники кишкового ієрсиніозу не тільки зберігаються при температурі 4-6 градусів, актуальною для холодильника, але й не втрачають можливості до розмноження. Ці дані пояснили причину виникнення спалахів захворювання після вживання в їжу продуктів, які довгий час зберігалися в холодильниках або овочесховищах. Враховуючи цю особливість, ієрсиніоз часто визначають ще й як «хвороба холодильників».

Кишковий єрсиніоз передається фекально-оральним механізмом, шляхи передачі: харчовий, водний і побутовий. Зазвичай людина інфікується при вживанні продуктів тваринництва, які контаміновані Y. еnterocolitica: молоко та продукти з нього, м'ясо як тваринне, так й пташине, яйця, овочі та фрукти. Водний шлях зараження при кишковому єрсиніозі зустрічається рідше, спостерігається при вживанні забрудненої води колодязів, відкритих водоймищ, природних джерел, в окремих випадках — водопровідної води.

Найбільш всіяні ієрсиніями є овочі, особливо ті, що закладаються на зберігання. Попадання збудника в харчові продукти можливо в місцях, доступних для гризунів – овочесховищах, підвалах, на полях, в зоні природних вогнищ, де земля може бути інфікована гризунами. При цьому створюються сприятливі умови для розмноження збудника (низька температура, вологість, наявність поживного субстрату). В кінці зими і навесні частота виявлення іерсиній в овочах досягає 10-20%.

Резервуаром і джерелом ієрсиніозів є переважно тварини: різні гризуни, домашня худоба, собаки. Люди можуть поширювати інфекцію, але зараження від людини відбувається досить рідко. У містах інфекцію в основному розносять гризуни, саме їх скупчення формують епідемічні вогнища інфекції в періоди спалахів.

Клінічна діагностика ієрсиніозів надзвичайно важка через різноманіття проявів, які маскують це захворювання під інші інфекційні та неінфекційні нозологічні форми. Тому нерідко вони маскуються під різними діагнозами: ентероколіт, харчова токсикоінфекція, скарлатина, краснуха, гепатит, апендицит, ревматизм, гостре респіраторне захворювання. Ієрсиніози становлять значну частку так званих кишкових інфекцій нез'ясованої етіології, і лише лабораторне дослідження дозволяє поставити достовірний діагноз, без якого неможливі цілеспрямовані протиепідемічні заходи.

Заходи профілактики ієрсиніозу практично такі ж, як і при будь-яких

кишкових інфекціях, але особливу увагу варто звернути на дотримання правил особистої гігієни, на умови зберігання та реалізації продуктів:   

-   ретельне миття рук, фруктів, овочів;

- для тривалого зберігання овочів і фруктів необхідно підготувати приміщення (склади, овочесховища, в приватних господарствах – підвали, льохи), звільнити сховище від залишків зимових овочів і сміття, обробити дезінфікуючими засобами, просушити стелажі і тару;

- не слід купувати фрукти і овочі з ознаками псування, перед вживанням необхідно ретельно мити проточною водою і обливати кип'яченою водою;

- готові до вживання продукти і страви зберігати окремо від сирих продуктів;

- молоко, куплене у приватних осіб, необхідно вживати після кип’ятіння;

 -  проводити боротьбу з переносниками інфекції - гризунами (дератизацію) в населених пунктах і сільськогосподарських угіддях.

Завдяки виконанню таких заходів можна значно знизити ризик зараження, а також обмежити поширення інфекції!!!

 

 

 

Лікар-епідеміолог

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»         Світлана ГАВРИЛКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень