Охолоджені, або заморожені продукти - можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергії.
Охолоджені, або заморожені продукти - можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергії.
В умовах аварійного або вимушеного відключення світла, коли електроенергія може бути відсутньою протягом тривалого часу, виникає питання зберігання продуктів. Адже, при відсутності електроенергії – не працюють холодильники, морозильні та охолоджуючі торгівельні камери – харчова продукція може зіпсуватися і стати небезпечною для вживання.
Ось поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання:
- Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері . У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері - 0°С або нижче.
- Підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід, або блоковий лід.
- Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.
- Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4 години, можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умов дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися холодними довше.
- Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити ї безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються. (м»ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь – яку їжу з незвичним запахом, кольором, чи текстурою.
- Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.
- Для приготування страв краще використовувати олію, а не вершкове масло. Самі страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів.
- Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані крупи і м’ясо.
- Крім того, продукти харчування також можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.
Біолог санітарно-гігієнічної
лабораторії Богородчанського
відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ» Галина ВАСИЛИК