A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Охолоджені, або заморожені продукти - можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергії.

Дата: 01.12.2022 11:15
Кількість переглядів: 97

Охолоджені, або заморожені продукти - можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергії.

 

В умовах аварійного або  вимушеного відключення світла, коли електроенергія може бути відсутньою протягом тривалого часу, виникає питання зберігання продуктів. Адже,  при відсутності електроенергії – не працюють холодильники, морозильні та охолоджуючі торгівельні камери – харчова продукція може зіпсуватися і стати небезпечною для вживання.

 

Ось поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання:

 

  • Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері . У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У  морозильній камері - 0°С або нижче.
  • Підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід, або блоковий лід.
  • Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.
  • Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4 години, можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умов дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися холодними довше.
  • Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити ї безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються. (м»ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь – яку їжу з незвичним запахом, кольором, чи текстурою.
  • Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.
  • Для приготування страв краще використовувати олію, а не вершкове масло. Самі страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів.
  • Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані крупи і м’ясо.
  • Крім того, продукти харчування також можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.

 

 

Біолог санітарно-гігієнічної

лабораторії  Богородчанського

відділу  ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»                      Галина  ВАСИЛИК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень