A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Менінгококова інфекція: як захистити себе від захворювання?

Дата: 09.12.2022 14:35
Кількість переглядів: 75

Менінгококова інфекція: як захистити себе від захворювання?

 

В сезон, коли переважає захворюваність на ГРВІ, в т.ч. на СОVID-19, втрачається пильність щодо інших хвороб. Проте інфекційні захворювання досі є серед нас і слід знати, які їх прояви та як захистити себе.

Однією з таких, є менінгококова інфекція (МІ) – інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом і має різні клінічні прояви: від безсимптомного носійства аж до важких генералізованих форм із високою летальністю. Це типова «дитяча»  інфекція, діти до 5 років становлять більше 70% усіх хворих.

Щороку в світі реєструють до 500 000 випадків менінгококової інфекції, 10% - летальні випадки. В Україні статистика ще гірша – летальність від МІ – від 14% - 17%.

Джерелом інфекції є люди – носії збудника¸ які виділяють менінгококи і не мають жодних запальних змін у носоглотці або ж хворі на гострий назофарингіт чи генералізовані форми МІ.

Інкубаційний період триває 1-10 днів і в середньому становить 4-5 днів. Основними клінічними ознаками генералізованих форм МІ є менінгіт і сепсис.

Важливо знати, менінгококова інфекція дуже часто починається раптово, з підйому температури тіла до 39-40ºС і вище. Характерним є головний біль, нездужання, млявість, анорексія, можлива блювота. Основний симптом менінгококцемії – геморагічний висип багряно-червоного кольору із синюшним відтінком, який з'являється (залежно від віку дитини та форми захворювання) через кілька годин, рідше – на 2-й день хвороби.  10% усіх випадків менінгококової інфекції класифікуються як блискавичні, які у переважній більшості випадків закінчуються летально.

Вчасна і адекватна терапія дає змогу врятувати життя пацієнта і визначає сприятливий прогноз. Основним профілактичним заходом  є раннє виявлення та ізоляція хворих, санація виявлених бактеріальних носіїв, дотримання правил особистої гігієни, санітарно-освітня робота серед населення. У період сезонного підвищення захворюваності слід обмежити відвідування місць із великим скупченням людей.

Медики наполегливо рекомендують використовувати вакцинацію, як єдиний надійний захист проти небезпечної менінгококової інфекції.

 В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Вакцинацію дорослих і дітей з метою профілактики, а також за епідемічними показаннями здійснюють відповідно до наказу МОЗ України від 11.08.2014 № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні». Для імунізації використовують однократну дозу 0,5 мл відновленої вакцини. Протягом двох тижнів в організмі виробляється стійкий імунітет.

 

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                 Надія ГЛУШКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень