A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Наші очі страждають через відсутність світла.

Дата: 13.12.2022 08:40
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

Наші очі страждають через відсутність світла.

 

Чому печуть очі за ноутбуком чи телефоном під час відключень світла і як врятувати зір?

Пояснюємо, чому освітлення важливе для здоров'я очей та як його зберегти в умовах відключення світла. Після масових обстрілів України 10 жовтня міста та села живуть в режимі відключень електроенергії. Однак роботу та навчання ніхто не скасовував.

Чому світло важливе для очей

 

Людина бачить предмет завдяки тому, що око сприймає промені сонячного світла, які відбиваються від нього. Увечері роль сонячних променів виконує штучнео світлення – лампи, ліхтарі, нічники. Комп’ютер, смартфон, планшет – також джерела випромінювання. Його часто демонізують та називають причиною поганого зору, але це хибна думка.

Випромінювання сучасних гаджетів нешкідливе. Проблема в іншому: людині фізіологічно непритаманно дивитися на екран, який яскраво світиться. Це виснажує пігментний епітелій сітківки. Результат – зорова втома, зниження концентрації, відповідно – ефективність роботи дорівнює  нулю.

Особливо це шкідливо для людей, які мають астигматизм, короткозорість, далекозорість. Під час тривалої роботи за комп’ютером у темному приміщенні ці проблеми загострюються. Обов’язково слід звернутися до лікаря за корекцією зору – окулярами або контактними лінзами. Інакше доведеться прикладати вдвічі більше зусиль, щоб сфокусуватися на екраннихзображеннях.

У довгостроковій перспективі це може призвести до:

  •  погіршення гостроти зору;
  • зниження працездатності;
  • головного болю.

Саме тому лікарі радять працювати за комп’ютером в освітленому приміщенні. Так світловий потік розподіляється рівномірніше сітківкою, а зоровий м’яз не надто напружується. Відвівши погляд від екрана, ви будете чітко бачити предмети навколо, а не розфокусовано.

 

Чому часто печуть очі?

 

На передній поверхні ока є слізна плівка. Вона захищає око від впливу зовнішнього середовища (наприклад, сухого або забрудненого повітря). Працюючи зосереджено за комп’ютером, ми перестаємо достатньо кліпати, тому слізна плівка не відновлюється і швидше пошкоджується – за менше ніж 10 сек. Без неї поверхня ока оголюється та стає вразливою до несприятливих чинників зовнішнього середовища.

Після робочого дня люди, які рідше кліпають, можуть відчути печіння очей. А вітер, ймовірно, викликатиме сльози. У перспективі це може призвести до хвороби сухого ока, яка частіше виникає під впливом гормональних вікових змін або через перебування в місяцях з поганою екологією.

Щоб позбутися дискомфорту, пов’язаного з сухістю, рекомендують зволожувати  повітря в приміщеннях. Проте в умовах економії електроенергії та її відсутності це проблематично.

Альтернатива – використання зволожувальних крапель для очей, які абсолютно нешкідливі.

Як допомогти очам, коли нема світла?

І дорослим, і дітям лікарі радять:

За можливості, будуйте графік так, щоб робота та навчання були в умовах денного освітлення. Краще раніше вставати і зробити домашнє завдання, ніж виснажувати себе та зір, сидячи за ним під ліхтариком чи свічкою.

Зверніться до офтальмолога за консультацією. За необхідності лікар може призначити вам лікування або корекцію.

Виконуйте вправи для очей, наприклад, переміщаючи погляд з близького предмету на дальній. Це покращує кровопостачання органу зору та дає змогу перепочити. 5 хвилин таких вправ що 40-60 хв – достатньо.

Тримайте екран в середньому на відстані 60-80 см від обличчя. Бажання наблизитись чи збільшити шрифт – ознаки потреби у корекції зору.

Дотримуйтесь правил гігієни, якщо використовуєте лінзи.

Мийте руки перед контактом з ними. Інакше можна інфікувати поверхню ока й отримати серйозні запальні процеси.

Харчуйтесь збалансовано. Особливо зверніть увагу на вітаміни (овочі, фрукти, ягоди) та омега-3 поліненасичені жирні кислоти (олію, рибу, горіхи, насіння). На противагу трансжири (маргарин, плавлені сирки, фастфуд, напівфабрикати) слід виключити з раціону.

Не читайте в темноті (з ліхтариком чи на телефоні/електронній книзі). Це одні з факторів, які можуть призвести до розвитку зорової втоми та короткозорості.

Придбайте додаткове джерело освітлення. Наприклад, лампу, яка працює на батарейках. Це покращить комфорт та здоров’я очей.

Дбайте про свій зір та бережіть здоровя!

Разом до перемоги!

 

Бактеріолог мікробіологічної

лабораторії Богородчанського

відділу ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Леся СКРИПНИК-ПЕТРУНИШИН

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень