A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Якщо розбився ртутний термометр ?

Дата: 21.12.2022 13:02
Кількість переглядів: 104

 

Якщо розбився ртутний термометр ?

 

В такому випадку не піддавайтесь паніці, але знайте: ртуть - речовина 1-го класу небезпеки. Особливо шкідливі випари ртуті. У стандартному градуснику міститься до 5 г ртуті. Якщо термометр розбився в житловій кімнаті площею 12-18 кв.м., концентрація випарів ртуті через кілька годин перевищує гранично допустимі концентрації в 50-100 разів.

Перші ознаки отруєння ртуттю: головний біль, слабкість, апатія, запаморочення, починають тремтіти пальці рук, тремтять повіки і губи, з'являється металевий присмак у роті, набряклість та кровоточивість ясен, змінюється колір сечі, починається нудота і блювання, діарея, сльозяться очі.

Отже, якщо ви розбили градусник місяць-два тому і належним чином не прибрали приміщення, при виникненні таких симптомів негайно звертайтесь  до лікаря!

Щоб попередити отруєння небезпечною  речовиною, вжийте заходів для прибирання ртуті:

   - виведіть з приміщення людей, в першу чергу дітей. Обмежте доступ  сторонніх осіб в приміщення (закрийте двері), зніміть взуття при виході із забрудненого приміщення, щоб не розносити  ртуть по суміжних кімнатах;

 - вимкніть всі нагрівальні прилади (чим нижча температура, тим повільніше випаровується ртуть);

- для захисту органів дихання одягніть вологу марлеву пов’язку.

Захистивши руки гумовими  рукавичками, обережно зметіть щіточкою дрібні кульки на лист паперу і помістіть у скляну банку з розчином (2 г перманганату калію на 1 л води) або з водою. Щоб зібрати всю ртуть, яка потрапила в щілини меблів чи підлоги, скористайтеся підручними засобами: медична груша з тонким наконечником, шприц, скотч;

- провітріть приміщення після того, як зібрана ртуть ( не створюйте протяг, він може рознести ртуть, яка осяде на всіх предметах і одязі);

- ні в якому разі не збирайте ртуть пилососом і не викидайте в контейнер зі сміттям або каналізацію.

 Тепер, аби знешкодити всі, аж до найменшої частинки ртуті, потрібно здійснити хімічне очищення. Для цього використовуємо перманганат калію (марганцівку) або «Білизну» та мильно-содовий розчин. Готуємо 0,2% водний розчин марганцівки (2 г на літру води) або (1л «Білизни» на 8л води) і ним за допомогою щітки обробляємо забруднену поверхню. Через 1 годину змити продукти реакції  мильно-содовим розчином (40 г мила +50 г соди на 1 літру води ). Промийте марганцівкою або «Білизною»  і мильно-содовим розчином рукавички та взуття.

Зібравши всі відходи від термометра в герметичну тару, стійку до механічного, хімічного та термічного впливу, повідомте про це територіальний відділ управління ДСНС України в області (тел. 101).

За кваліфікованою допомогою щодо демеркуризації (видалення ртуті, очищення забрудненої площі) також потрібно звертатись до територіального відділу управління ДСНС України в області.

Провести заміри наявності ртуті в повітрі приміщення можуть спеціалісти Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський  обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (тел. 2-17-30).

При виявленні ртуті в повітрі – заміри знову проводяться через 7 днів після повторної демеркуризації.

 

 

Лікар з загальної гігієни

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський  ОЦКПХ  МОЗ »                              Орест ГЛУШКО

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь