Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Чим небезпечна вітрянка для вагітних

Дата: 29.12.2022 12:49
Кількість переглядів: 97

Чим небезпечна вітрянка для вагітних

 

Вітряна віспа (вітрянка) — це гостре вірусне захворювання, що переважно вражає дітей. Характеризується помірною загальною інтоксикацією і специфічним висипом на шкірі та слизових оболонках.

Вітряна віспа — одна із найпоширеніших інфекцій у світі.

Збудником є вірус вітряної віспи та оперізуючого герпесу. Цей ДНК-вірус нестійкий поза організмом людини, швидко гине від дезінфекційних засобів, а також під дією температури понад 60 °С.

Основним джерелом інфекції є хворий на вітряну віспу. Передається вірус від людини до людини – повітряно - крапельним шляхом.

 Хвора людина стає небезпечною для інших в останні 1-2 дні інкубаційного періоду і до п‘ятої доби з моменту появи останніх елементів висипки. Додатковим джерелом може бути хворий на оперізуючий герпес.

Сприйнятливість населення до вітряної віспи становить 90–95%.

Інкубаційний період при вітряній віспі триває 11-21 дня, найчастіше близько 14 днів. Спочатку виникають симптоми загальної інтоксикації (нездужання, втрата апетиту, субфебрильна температура тіла тощо.). На такому фоні, або без будь-яких передвісників, на шкірі з‘являються висипання, що часто супроводжується підвищенням температури тіла.

Для вітрянки характерні ускладнення: енцефаліт, міокардит, нефрит, артрит, гепатит.

Вітряна віспа – типова дитяча інфекція. Новонароджені перших двох місяців життя мають пасивний материнський імунітет. Дошкільнята становлять біля 80% захворілих.

Захворюваність вітряною віспою серед дорослих росте з кожним роком. У дорослих вітрянка протікає набагато важче, можливий навіть летальний результат.

Особливу небезпеку хвороба становить для вагітних жінок, оскільки плід може бути уражений герпетичною інфекцією. Це стосується тих жінок, у яких в крові не визначаються антитіла до цієї інфекції. Кількість таких вагітних є приблизно 5%. Якщо в дитинстві жінка хворіла цією інфекцією, то антитіла в організмі утворюються і формується довічний імунітет, який захищає як її, так і дитину (внутрішньоутробно і в перші 3-6 місяців життя).

Загалом наслідки вітрянки під час вагітності залежать від терміну, коли відбулося інфікування. Якщо це сталося до 20 тижнів, то висока ймовірність:

  • розвитку синдрому вродженої вітряної віспи;
  • самовільних викиднів;
  • вагітності, що не розвивається;
  • вроджених вад розвитку, які можуть торкатися будь-якої системи плоду.

Інфікування в останні 10 днів до пологів здатне призводити до дисемінованої інфекції, яка досить часто закінчується внутрішньоутробною загибеллю плоду. Але наголошуємо, що всі ці наслідки характерні для жінок, у яких в крові відсутні специфічні антитіла. А вони утворюються після перенесеної хвороби, або після вакцинації.

Під час вагітності слід дотримуватися деяких правил безпеки. Уникайте контактів з хворими на грип та ГРЗ, оперізуючий лишай. Не варто близько спілкуватися і з тим, хто менше трьох тижнів тому контактував з хворим вітрянкою. Якщо він заразився, то може інфікувати і вас.

В Україні зареєстрована вакцина від вітряної віспи. Щеплення відносяться до рекомендованих та таких, які проводяться за епідемічними показами. Підлягають щепленню здорові діти, які досягли 12-місячного віку і не хворіли на вітряну віспу; діти при вступі до дитячого дошкільного закладу та школи, які раніше не хворіли на вітряну віспу; працівники охорони здоров'я, які мають високий ризик інфікування і не хворіли на вітряну віспу.

 

 

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                 Надія ГЛУШКО

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь