A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Чим небезпечна вітрянка для вагітних

Дата: 29.12.2022 12:49
Кількість переглядів: 69

Чим небезпечна вітрянка для вагітних

 

Вітряна віспа (вітрянка) — це гостре вірусне захворювання, що переважно вражає дітей. Характеризується помірною загальною інтоксикацією і специфічним висипом на шкірі та слизових оболонках.

Вітряна віспа — одна із найпоширеніших інфекцій у світі.

Збудником є вірус вітряної віспи та оперізуючого герпесу. Цей ДНК-вірус нестійкий поза організмом людини, швидко гине від дезінфекційних засобів, а також під дією температури понад 60 °С.

Основним джерелом інфекції є хворий на вітряну віспу. Передається вірус від людини до людини – повітряно - крапельним шляхом.

 Хвора людина стає небезпечною для інших в останні 1-2 дні інкубаційного періоду і до п‘ятої доби з моменту появи останніх елементів висипки. Додатковим джерелом може бути хворий на оперізуючий герпес.

Сприйнятливість населення до вітряної віспи становить 90–95%.

Інкубаційний період при вітряній віспі триває 11-21 дня, найчастіше близько 14 днів. Спочатку виникають симптоми загальної інтоксикації (нездужання, втрата апетиту, субфебрильна температура тіла тощо.). На такому фоні, або без будь-яких передвісників, на шкірі з‘являються висипання, що часто супроводжується підвищенням температури тіла.

Для вітрянки характерні ускладнення: енцефаліт, міокардит, нефрит, артрит, гепатит.

Вітряна віспа – типова дитяча інфекція. Новонароджені перших двох місяців життя мають пасивний материнський імунітет. Дошкільнята становлять біля 80% захворілих.

Захворюваність вітряною віспою серед дорослих росте з кожним роком. У дорослих вітрянка протікає набагато важче, можливий навіть летальний результат.

Особливу небезпеку хвороба становить для вагітних жінок, оскільки плід може бути уражений герпетичною інфекцією. Це стосується тих жінок, у яких в крові не визначаються антитіла до цієї інфекції. Кількість таких вагітних є приблизно 5%. Якщо в дитинстві жінка хворіла цією інфекцією, то антитіла в організмі утворюються і формується довічний імунітет, який захищає як її, так і дитину (внутрішньоутробно і в перші 3-6 місяців життя).

Загалом наслідки вітрянки під час вагітності залежать від терміну, коли відбулося інфікування. Якщо це сталося до 20 тижнів, то висока ймовірність:

  • розвитку синдрому вродженої вітряної віспи;
  • самовільних викиднів;
  • вагітності, що не розвивається;
  • вроджених вад розвитку, які можуть торкатися будь-якої системи плоду.

Інфікування в останні 10 днів до пологів здатне призводити до дисемінованої інфекції, яка досить часто закінчується внутрішньоутробною загибеллю плоду. Але наголошуємо, що всі ці наслідки характерні для жінок, у яких в крові відсутні специфічні антитіла. А вони утворюються після перенесеної хвороби, або після вакцинації.

Під час вагітності слід дотримуватися деяких правил безпеки. Уникайте контактів з хворими на грип та ГРЗ, оперізуючий лишай. Не варто близько спілкуватися і з тим, хто менше трьох тижнів тому контактував з хворим вітрянкою. Якщо він заразився, то може інфікувати і вас.

В Україні зареєстрована вакцина від вітряної віспи. Щеплення відносяться до рекомендованих та таких, які проводяться за епідемічними показами. Підлягають щепленню здорові діти, які досягли 12-місячного віку і не хворіли на вітряну віспу; діти при вступі до дитячого дошкільного закладу та школи, які раніше не хворіли на вітряну віспу; працівники охорони здоров'я, які мають високий ризик інфікування і не хворіли на вітряну віспу.

 

 

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                 Надія ГЛУШКО

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь