A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Здорова мікрофлора кишечника – відмінний імунітет

Дата: 13.01.2023 08:47
Кількість переглядів: 77

Здорова мікрофлора кишечника – відмінний імунітет

 

 Здоров’я шлунково-кишкового тракту багато в чому визначає стан імунної системи людини. Чим гірше життєво важливим бактеріям, мікроорганізмам в кишечнику, то нижчий імунітет і більше болячок.

Приблизно 70% клітин-імуномодуляторів живуть саме в ШКТ.

Симптоми проблем з кишечником – метеоризм, запори і постійні застуди. Також на збої в шлунково-кишковому тракті вказують прищі, вугрі, від яких нічого не допомагає, патології суглобів, хронічна молочниця, герпес, алергії, екзема. Крім «класичних» ознак у вигляді здуття, болю, запору чи діареї, існують і вельми незвичайні, наприклад такі, як сильне чхання або підвищена тривожність. Тому , якщо хворієте давно, але полегшення все немає, пошукайте проблему глибше.

Хто і що знищує мікрофлору кишечника?

Виділимо перелік головних ворогів здорової кишкової флори:

Антибіотики – вони дієві від широкого спектру патологій, але, крім шкідливих бактерій, знищують і корисні. Отримуємо антибіотики ми не тільки у вигляді аптечних формул – відповідні речовини містяться в м’ясі, овочах, деяких інших продуктів.

Вода з крана – вона багата на фтор і хлор, і в буквальному сенсі здатна випалювати корисну флору. Причому пити таку воду, щоб отримати повний набір вражень, необов’язково – можна просто залити її у зволожувач повітря, результат буде не кращий.

Вихлопні гази, погана екологія – це ті чинники, на які жителі великих міст вплинути не можуть.

Постійні стреси – депресії, неврози, безсоння вкрай негативно позначаються на стані шлунково-кишкового тракту, можуть викликати порушення флори, зниження імунітету.

Алкоголь і неправильне харчування – ті щоденні звички, які «доможуть»  зіпсувати те, що закладено організмом.

Повернемося до незвичних симптомів, які вказують на проблеми з кишечником.

Чихання.

Підвищене газоутворення може бути наслідком того, що в кишечнику починають домінувати патогенні бактерії. Це виникає, коли людина їсть надто багато цукру та штучних підсолоджувачів, наприклад, коли щодня п’є газовану воду. 

Слабкі нігті.

Поганий стан нігтів (як і волосся) може бути ознакою того, що організм не засвоює з раціону поживні речовини, необхідні для здоров’я. Для здорового засвоєння їжі потрібно насамперед її достатньо пережовувати, а також мати достатню кількість шлункової кислоти для правильного розщеплення їжі та багато ферментів. 

Почуття занепокоєння та пригніченість.

Коли кишковий мікробіом виходить із рівноваги, це може негативно впливати на наш психоемоційний стан. Існує нерв, що з’єднує кишечник з головним мозком, і нервові сигнали між двома органами безперервно проходять в обох напрямках. Поганий настрій, депресивні стани, емоційна пригніченість, зневіра, а також почуття підвищеного занепокоєння та тривожності – всі ці негативні психічні зміни можуть бути результатом бактеріального дисбалансу в кишечнику, зростання кількості патогенних мікроорганізмів.

Вживання в їжу великої кількості рослин щодня – овочів, трав та деяких фруктів – може допомогти повернути психічну рівновагу, оскільки волокна та пігменти в них живлять корисні бактерії в кишечнику та створюють різноманітний мікробіом. Ферментовані продукти, такі як кефір, вирощують корисні бактерії в кишечнику і допомагають відновлювати кишкову флору.

Якщо підозрюєте порушення флори кишечника, краще, що ви можете зробити – це підселити нові бактерії.  Продукти вам потрібні наступні – йогурти без добавок, кефіри, квашена капуста.

Ви напевно чули про пробіотики - корисні бактерії, які живуть у нашому кишечнику. Їх дійсно легко додати до свого раціону, просто вживаючи пробіотичні йогурти, спеціально приготовлене молоко або таблетки з пробіотичними добавками. Найкраще приймати ці добавки з холодним напоєм або холодною їжею.

Пребіотики — добриво для пробіотиків. Вони містяться у таких продуктах, як цибуля-порей, цибуля, часник, цикорій, боби та картопля. Тому намагайтеся включати деякі з цих продуктів до свого раціону щодня.

Джерела натуральних пребіотиків – це яблука, банани, часник, малина, спаржа, полуниця, чорна смородина, морква, томати. Як бачите, продукти прості і всім доступні. Сезонні ягоди можна морозити на зиму про запас. Для досягнення оптимальних результатів пребіотики і пробіотики слід приймати спільно.

Перший крок до здоров’я кишківника — споживання великої кількості клітковини. Вона гальмує гниття продуктів в кишечнику (хрін, цибуля, редис, редька, пр.). Це підтримує здоров’я кишкових клітин і гарантує, що травна система здатна правильно очищати відходи. 

Пийте достатньо води

Вода підтримує нашу травну систему, забезпечує правильне засвоєння мінералів і поживних речовин в організмі. Почніть день зі склянки води, щоб розбудити своє тіло, та пийте воду протягом дня — в ідеалі до двох літрів.

 

 

Начальник  Богородчанського відділу                  Валентина ЛЕВИЦЬКА

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь