A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Педикульоз – це не тільки там, де брудно

Дата: 16.01.2023 08:49
Кількість переглядів: 98

Педикульоз – це не тільки там, де брудно

 Педикульоз (від латинського Pediculus – воша) – вошивість. Воші людини (платтяні, головні, лобкові) – специфічні паразити, які проводять все життя на людині, живляться тільки її кров’ю.

 Платтяні і головні воші є переносниками збудників висипного і зворотного тифів. Найбільшу епідемічну загрозу несуть платтяні воші. Воші, насмоктавшись крові, яка заражена збудниками висипного або зворотного тифів, здатні передавати збудників від хворої до здорової людини через 4-5 днів після зараження.

Лобкова воша практично не має епідеміологічного значення, але так само, як і платтяні та головні воші, спричиняє людині неспокій, викликаючи свербіж. При сильних розчухуваннях можливі різні гнійничкові захворювання шкіри.

  Наявність вошей на людині, її білизні, одязі, і інших речах вказує на поганий санітарно – гігієнічний стан в родині чи колективі. Хоча є інформація про наявність педикульозу і серед людей, які дбають про гігієну.

  Головна воша зазвичай живе у волоссі голови, але при великій кількості може зустрічатися як на тілі людини, так і на білизні, одязі та верхньому одязі.   Лобкова воша живе у волоссі на лобку, бровах та інших волосистих частинах тіла, міцно тримаючись на шкірі, у зв’язку з чим малорухома. Без господаря може жити не більше 12 годин.     

 З метою попередження виникнення вошей та їх розповсюдження в сім’ї і колективі проводять гігієнічні заходи, які включають :

-регулярне миття тіла не рідше 1 разу в 7-10 днів;

-зміну натільної і постільної білизни в ці ж терміни або по мірі забруднення з наступним пранням;

-регулярну стрижку і щоденне розчісування волосся голови;

-систематичну чистку верхнього одягу, одягу, постільної білизни і охайне їх зберігання;

-регулярне прибирання приміщень, утримання в чистоті предметів оточення.

 При виявленні вошей на будь-якій стадії розвитку (яйця, личинки, дорослої особини) необхідно негайно  звернутися в медичний заклад (або до медичного працівника).

  Дезінсекційні заходи по боротьбі з вошами включають механічний, фізичний та хімічний методи боротьби і  направлені на одночасне знищення вошей безпосередньо як на тілі людини, так і на її білизні, одязі та інших речах і предметах. При головному і лобковому педикульозі проводять обробку волосся голови і волосистих частин тіла інсектицидами (педикулоцидами) з подальшим миттям оброблених місць гарячою водою з використанням будь-якого миючого засобу. Механічний метод звільнення від вошей та їх яєць проводиться шляхом вичісування густим гребенем, обстригання або гоління. Волосся збирається на папір і спалюється.

   Перед вичісуванням волосся промивається теплим 5-10% розчином столового оцту, голова зав’язується хусткою або рушником на 30-60 хвилин. Після цього полегшується процес вичісування яєць вошей.

   При хімічному методі боротьби використовуються аптечні протипедикульозні засоби.

   Воші на білизні, одязі, інших речах ліквідують негайно по мірі виявлення особин. Завошивлену білизну кип’ятять в 2% розчині кальцинованої соди протягом 15 хвилин, потім прасують праскою з обидвох сторін, особливо звертають увагу на шви, складки, пояси.

 

Лікар-епідеміолог

Богородчанського відділу

ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»                                       Світлана  Гаврилко

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь