Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

НИЗЬКИЙ РІВЕНЬ ВАКЦИНАЦІЇ - ШЛЯХ ДО СПАЛАХУ

Дата: 02.02.2023 16:08
Кількість переглядів: 140

Фото без опису

НИЗЬКИЙ РІВЕНЬ ВАКЦИНАЦІЇ - ШЛЯХ ДО СПАЛАХУ

 

Декілька років тому по всій території України спостерігалися численні спалахи кору. Це стало можливе через низький рівень вакцинації населення від цієї інфекції. Наслідки відомі: за період спалаху (2017- 2019 р.р) на кір захворіли більше 110 тисяч людей, 39 осіб - померли. 

Наслідки можливого спалаху дифтерії можуть бути набагато серйознішими. За статистикою, серед тисячі хворих на кір помирає одна людина, а від дифтерії - від 50 до 100 смертей на тисячу інфікованих.  

В Україні за період з 2011 по 2022 рік зафіксували 66 випадків захворювання на дифтерію. Востаннє епідемія дифтерії в Україні була в 90-х роках ХХ сторіччя. Тоді через низьке охоплення дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації у дорослих, захворіли близько 20 тисяч людей, 696 із них померли. 

Зараз рівень охоплення плановими щепленнями проти дифтерії, правцю та кашлюку дітей до 1 року становить менше 70%. Лише незначний відсоток дорослих мають ревакцинацію проти дифтерії та правця, яку повинні проходити кожні 10 років.

Отже, нагадуємо: дифтерія - це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів. Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий.

Інкубаційний період захворювання (від моменту проникнення збудника до початку симптомів) – від 3 до 10 днів.

Симптоми хвороби:

  • біль у горлі; підвищена температура;
  • наліт на мигдаликах сірого кольору;
  • осиплість голосу;
  • ускладнене дихання та ковтання;
  • набряк слизової оболонки носоглотки;
  • збільшення лімфатичних вузлів.

Дифтерія найчастіше проявляється утворенням щільної плівки та  набряку слизових оболонок, що блокує дихальні шляхи і часто призводить до смерті. Токсичне ураження серцево-судинної та нервової систем і вторинні інфекції можуть мати летальні наслідки.

Форми захворювання: дифтерія носа, дифтерія глотки, гортані і трахеї, дифтерія шкіри.

Важливо своєчасно діагностувати хворобу. Адже за своїми клінічними проявами вона схожа на ангіну та інфекційний мононуклеоз. Якщо ви помітили в себе або рідних такі ознаки, не легковажте і не списуйте все на звичайну застуду, а негайно зверніться до лікаря.

Пацієнтів із симптомами дифтерії слід лікувати в інфекційному стаціонарі. Всі тісні контакти повинні перебувати під щоденним спостереженням медиків протягом семи днів з дати останнього контакту з хворим на дифтерію.

 

ЯК І КОЛИ ВАКЦИНУВАТИСЯ ВІД ДИФТЕРІЇ?

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і запобігти розвитку небезпечних ускладнень – вакцинація.

Дітям роблять щеплення вакциною АКДП у 2, 4 та 6 місяців. У 18 місяців проводиться ревакцинація, згодом ревакцинацію проводять у 6 років вакциною АДП, наступну у 16 років — АДП-М. 

Дорослі ж повинні отримувати щеплення кожні 10 років. Тобто якщо востаннє ви робили щеплення у 16, то першу ревакцинацію слід зробити в 26 років, другу - у 36 і так далі. 

Якщо доросла людина або дитина старша 7 років раніше не вакцинувалися від дифтерії і правця, необхідно отримати як мінімум три дози вакцини АДП-М – спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя. 

Метою щеплення є створення антитоксичного імунітету проти дифтерії. Імунітет запобігає важкому перебігу хвороби та поширенню захворювання. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення отримали щеплення від хвороби. 

На сьогодні всі заклади охорони здоров’я забезпечені вакциною проти дифтерії в достатній кількості. Це комплексна вакцина проти дифтерії, правцю і кашлюка, або проти дифтерії і правцю.

Приходьте до пунктів щеплень в закладах охорони здоров’я!

 

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                  Надія ГЛУШКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь