Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Що потрібно знати про скарлатину

Дата: 09.03.2023 15:27
Кількість переглядів: 58

Фото без опису

Що потрібно знати про скарлатину

 

Захворюваність на скарлатину повсюдна, але у країнах з помірно холодним і вологим кліматом вона реєструється частіше. Як правило, кількість хворих збільшується восени і взимку.

  З осені 2022 року в багатьох країнах Європи відбувається підйом захворюваності на скарлатину серед дітей та осіб молодого віку. На думку лікарів-практиків, ймовірно, зростання захворюваності пов'язано із адаптацією збудника через тривалі глобальні обмежувальні заходи.

У 2022 році в Івано-Франківській області було зареєстровано 35 випадків скарлатини. Вже у цьому році скарлатина зареєстрована в територіальних громадах Івано-Франківського та Калуського району.

На території обслуговування Богородчанського відділу з початку року зареєстровано 2 випадки захворювання на скарлатину в Солотвинській ТГ та 1 випадок - в Старобогородчанській ТГ.

Дитяча хвороби й недитячі ускладнення — саме так можна сказати про скарлатину.

Це інфекційне захворювання, яке проявляється висипом та ангіною і може призвести до таких ускладнень, як запалення лімфатичних вузлів, отит, синусит, артрит, міокардит тощо.

Захворювання,  викликається бета-гемолітичним стрептококом групи А. Джерело інфекції – хворі на скарлатину або реконвалесценти, хворі на ангіну, хронічний тонзиліт, назофарингіт, а також здорові носії бета-гемолітичного стрептокока групи А.

Найчастіше хворіють діти від 3 до 10 років. Інкубаційний період недуги триває від 1 до 12 днів, частіше 2–7 днів.

Хвороба передається повітряно-крапельним та контактно-побутовим шляхом (наприклад, через іграшки).

Симптоми: - раптовий початок;

- збільшені мигдалики та біло-жовтий наліт на них;

- біль в горлі; почервоніння горла;

- температура вище 38-39°С; головний біль;

- нудота, слабкість.

Головним симптомом скарлатини є висип. Він з’являється на 1-2 день хвороби. Найбільше висип сконцентрований на згинальних поверхнях кінцівок, природних складках, передній і боковій поверхні шиї, боковій поверхні тулуба, животі. Висипка відсутня на носогубному трикутнику (симптом Філатова).

Спочатку на язиці з’являється білий наліт, проте за 4-5 днів він поступово зникає і язик набуває яскраво-малинового кольору з набряклими сосочками.

Захворювання може мати легкий, середній чи важкий перебіг.

Уникнути ускладнень при хворобі можна, якщо вчасно звернутись до лікаря за медичною допомогою та дотримуватись всіх рекомендацій.

 

Профілактика захворювання полягає у ранньому виявленні та ізоляції джерела інфекції, а також застосування карантинних заходів (в школах, дитячих садках, медичних установах).

Хворим на скарлатину слід перебувати в ізоляції 10 днів, якщо перебіг захворювання легкий і без ускладнень. Після цього терміну їм ще 12 днів не можна відвідувати місця великого скупчення людей: школи, офіси, тощо. Тож ізоляція триває протягом мінімум 3 тижнів.

Щеплення від скарлатини немає, але у перехворівших розвивається стійкий імунітет на все життя.

Важливі загальні профілактичні заходи: дотримання особистої гігієни, часте  провітрювання приміщень, вологе прибирання із застосуванням миючих та дезінфікуючих засобів, харчування збагачене вітамінами. Слід уникати контакту з хворими людьми, при перших ознаках захворювання звертатись за медичною допомогою.

 

Лікар-інтерн-епідеміолог

 відділення епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб

 Богородчанського відділу

ДУ ‹Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ›                                         Юлія ВИСОЧАНСЬКА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь