Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Обережно: пестициди в ранніх овочах!

Дата: 10.03.2023 10:44
Кількість переглядів: 109

Фото без опису

Обережно: пестициди в ранніх овочах!

Помідор з гладкою шкіркою, не порушена черв’яком груша, свіжа полуниця, не тільки влітку, але й цілий рік, - це блага цивілізації. Але з ними в нашу тарілку потрапляють і речовини, завдяки яким дари природи змогли вирости і дістатися до нас, тобто, пестициди. Сьогодні прак­тич­но всі овочі та фрук­ти, які ми купуємо, вирощені з їх учас­тю. Отже, пестициди це - хімікати, які використовуються в сільському господарствісадівництві для боротьби зі шкідниками, але, на жаль, отрути впливають не лише на шкідників, а й на організм людини.

Зазвичай при купівлі будь-якого продукту ми звертаємо увагу на термін придатності, склад, на предмет наявності в ньому ГМО та консервантів. Не те, щоб нас не хвилювало питання «А чи присутні в цьому соку або фруктах пестициди?» Просто перевірити ми цього не можемо. Бажанням будь-якої мами є нагодувати свою дитину здоровою їжею, до якої належать овочі та фрукти. Тому намагаються матусі купити яблучко або морквину красивіше. Але не завжди красиві продукти будуть корисними для дитини і дорослого.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Найбільш чистими і безпечними вважаються продукти, вирощені на органічних сполуках , тобто без хімікатів.

Чому так важливо убезпечити від пестицидів саме дитячий організм?

Дитина більше дорослого отримує забрудненої пестицидами їжі, тому що споживає більше соків і фруктів. Найстрашніше, що пестициди мають властивість накопичуватися в організмі і через багато років викликати згубні наслідки. Маленькі діти найбільш сприйнятливі до канцерогенної дії пестицидів, так як в організмі, що росте процес ділення клітин відбувається швидше. Оскільки печінка дитини ще не досягла повного розвитку, то вона не взмозі впоратися з пестицидами та знешкодити їх. Про надлишку в організмі пестицидів сигналізує загальний стан людини: турбують головні болі, безсоння, пропадає апетит, з'являється млявість. Дуже небезпечні пестициди для вагітних жінок, особливо на ранніх термінах, оскільки вони здатні змінювати клітки у плода, що розвивається. Є підтвердження, що діти в таких випадках народжуються недоношені або відстають у розумовому розвитку. Надмірна кількість пестицидів в організмі може сприяти розвитку ракових захворювань.

Наївно думати, що пестицидами заражені тільки овочі і фрукти.

Хімічні добрива потрапляють в річки і на пасовища, тобто пестициди проникають в рибу і м'ясо. Кожна мама повинна знати про їх руйнівну дію, і прагнути максимально обмежити потрапляння отрути в організм дитини.

При покупці готової продукції зверніть увагу на наступне: на етикетці має бути написано, що «продукт вирощений на органічних добривах». Це говорить про те, що при виробництві продукту дотримувалися всі стандарти, що він пройшов незалежну експертизу.Будь-який продукт повинен бути сертифікований. Сертифікація означає, що ферма пройшла перевірку, на її території були взяті зразки грунту і проби води на виявлення пестицидів. Все це повинно бути підтверджено відповідними актами. Наявність такого документа - найкращий доказ того, що ви для своїх дітей придбали справжній чистий продукт. Купуючи продукти, виконайте деякі рекомендації, які дозволять вам скоротити кількість пестицидів у них.

Овочі та фрукти ретельно мийте в теплій протічній воді, використовуючи щіточку. У шкірці залишиться частина не видалених пестицидів, тому для дітей краще знімати шкірку з яблук, груш, цитрусових, персиків. В огірків, крім того, ще потрібно зрізати кінчики. 

Пестициди руйнуються при тепловій обробці продуктів. Намагайтеся овочі варити, тушкувати, смажити, а сумнівні фрукти краще пробланширувати. Слідкуйте за чистотою водопровідної води, для пиття краще використовувати бутильовану воду, а воду для приготування їжі треба пропускати через фільтр.

Отож, здоров'я - це найбільша цінність, яка є у будь-якої людини!!!                                   

 

 

Біолог санітарно –гігієнічної  лабораторії                                     Ольга ОСТАПИШИН

Богородчанського віділу

ДУ « Івано - Франківський ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь