A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

   Захист від кротів

Дата: 17.03.2023 11:25
Кількість переглядів: 54

                                      Захист від кротів

 

   Чимало дачників та городників страждають від того, що на їхніх земельних ділянках господарюють кроти, які зводять нанівець всю роботу.

Кріт живиться дощовими черв´яками, може поїдати дротяників, лялечок п'ядуна, капустянок (медведки) личинок травневого хруща, озимої совки та інших шкідників. Причому кротам доводиться харчуватися не менше трьох разів на добу, тому вони досить швидко очищають угіддя від грунтових шкідників. В процесі життєдіяльності кроти розпушують грунт, збагачують його органічною речовиною, поліпшуючи фізичні та механічні  властивості, підвищуючи родючість.

 Здавалося б, чим можуть нашкодити маленькі пухнасті тваринки.  Але ці невгамовні землекопи, переривають грунт, пошкоджують кореневу систему рослин, роблять численні ходи і псують  грядки, тобто значно знижують урожайність не лише в кг, а й у тоннах за умов великої площі. Крім того, вони рідко зявляються в поодинці, найчастіше приходять сімями. Поруч з якими, як правило мешкають миші, які завдають не меншої шкоди, їхні нори стають для них притулком.

Кроти відрізняються великою ненажерливістю, при довгій відсутності їжі у них процвітає канібалізм. Для пошуку їжі використовують свої органи чуття - дотик і слух. Для того, щоб у тварин був постійний доступ до води, вони прокладають свої ходи до річок і струмків. У зимову сплячку вони не впадають, а просто переходять у більш глибокі шари грунту. До речі, вони за добу можуть прокласти ходи до 50 метрів довжини на глибині від 3-х сантиметрів до 3-х метрів.

 А якщо непрохані гості вже оселилися на вашій ділянці, існує багато різних заходів захисту від них.

Можна спробувати заливати нори водою зі шлангу. Але, в одну нору треба понад 100 літрів води, можна розвести  хлорку водою і залити  нори. Це робить їхнє життя  некомфортним, і вони відходять. 

Існує чимало способів відлякування. По-перше, вони  деякі запахи не переносять, до таких відносяться квіти чорнобривці, нарциси, бобові культури а також запах часнику і цибулі, тому їх треба обов’язково висівати. По-друге, можна обдимлювати нори висушеним ялівцем – рослиною-репелентом. Такого диму вони не терплять. 

Використовуйте  також різні механічні пристрої. Пластикові або скляні пляшки закопуючи  під кутом 45 градусів, і коли віє вітер, пляшка видає  неприємний для кротів звук в ґрунті. Практикується прив’язування до палок декількох бляшанок, які торкаються одна одної і теж видають  неприємні звуки, які відлякують їх.

Крім того, існує низка різних пасток. Наприклад, сучасним методом відлякування кротів з городньої ділянки є використання спеціальних приладів-генераторів звуку, які створюють шум на рівні ультразвуку.

Якщо кротів дуже багато і вони перетворили ваше життя на пекло, спробуйте  препарати хімічного походження, серед них таблетки «Алфос- 2» (одну таблетку покласти  в нору крота і тварина гине), а також препарат «АнтиКрот» на основі гранул та інші рекомендовані «Переліком пестициди і агрохімікати дозволених до використання в Україні». Дуже важливо дотримуватися чітких правил застосування препаратів хімічного походження. 

Багатьох дачників рятують домашні собаки і коти, які ведуть охоту. Вони знаходять ходи і розкопують їх, навіть, якщо не винищать то відлякують.

Боротьба з кротами – це праця наполеглива. Але результат не змусить себе чекати. Слід пробувати різні способи, адже якщо не допоможе один, то обовязково допоможе інший, в цій справі важливо не опускати руки.

При роботі з засобами захисту рослин, дотримуватись загально прийнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

 

 

 

Оксана Веклич                          провідний спеціаліст управління

                                                      фітосанітарної безпеки

                                                      ГУ ДПСС в Івано-Франківській області

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень