A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Дата: 24.03.2023 15:32
Кількість переглядів: 48

Всесвітній день боротьби з туберкульозом

 

відзначають за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щорічно 24 березня – у день, коли у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу.

У 1993 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила туберкульоз національним лихом, а день 24 березня – Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом. 

Туберкульоз – інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. І без відповідного лікування людина, хвора на активну форму туберкульозу, щороку може заразити в середньому 10-15 осіб.

Щороку туберкульоз забирає життя 1,6 мільйона людей (більшість з яких – жителі країн, що розвиваються) і є однією з 10 головних причин смерті у світі.

Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз – важлива подія, яка направлена на підвищення обізнаності населення щодо симптомів захворювання, важливості своєчасного звернення до лікаря, проходження додаткових обстежень.

На фоні епідемії коронавірусної хвороби у світі та повномасштабної війни в Україні  існує проблема недовиявленого  або пізно виявленого туберкульозу. Заклади охорони здоров'я первинної медичної допомоги мають чіткий алгоритм дій, щоб виявляти таких хворих: визначення груп ризику серед населення, скринінгове анкетування, дообстеження людей з підозрою на туберкульоз.

На сучасному етапі боротьби з туберкульозом особливістю є призначення лікування хворим на туберкульоз, , в т.ч. з бактеріовиділенням, в амбулаторних умовах. Але для того мають бути дотримані певні вимоги (окрема кімната для проживання, відсутність поряд дітей, дорослих з ослабленим імунітетом тощо).

Найбільш небезпечним є хворий з бактеріовиділенням в перші 2-3 тижні лікування, про це слід знати тим, хто є в оточенні хворого. А значить дотримуватись застережних заходів, виконувати рекомендації лікаря.         

Пацієнти з ТБ легень, негативним за мазком мокротиння під час виявлення, та з позалегеневим туберкульозом, можуть продовжувати роботу або навчання впродовж курсу лікування.

Поширення знань про туберкульоз повинно сприяти прихильності до вчасних обстежень у разі появи тривожних симптомів, відповідальному ставленню до здоров’я.

Загалом, слід змінити існуючі стереотипи навколо туберкульозу і руйнувати міфи про хворобу, формувати адекватне ставлення до діагнозу і толерантне ставлення до людей, яких він торкнувся.

Пам’ятайте, що туберкульоз – це не соромно, це не хвороба виключно людей з асоціальним способом життя.

Вчасно виявлений туберкульоз дає вищі шанси на одужання.

Стежити за здоров’ям має стати звичкою !

 

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                          Надія ГЛУШКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь