Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Діти без щеплень – у небезпеці !

Дата: 12.04.2023 11:22
Кількість переглядів: 74

Фото без опису

Діти без щеплень – у небезпеці !

Поговоримо про поліомієліт: в останні роки рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту не перевищував 80% і в країні накопичилась критична маса дітей незахищених від небезпечної інфекційної хвороби.

Нагадаємо, що у жовтні 2021 року в Україні зафіксували випадок поліомієліту в Рівненській області. В січні 2022 року Центр громадського здоров’я повідомив про другий випадок гострого в’ялого паралічу в дитини з Закарпаття, спричинений тим самим типом поліовірусу. На жаль, двоє маленьких дітей, батьки яких відмовилися від вакцинації, тепер житимуть з невиліковним паралічем.

Довідково: навіть один випадок поліомієліту — класифікується як спалах захворювання в країні. 

Усі діти до 6 років, які не отримали або пропустили щеплення проти поліомієліту опинились у небезпеці. Аби надати кожній дитині індивідуальний захист від інфікування поліовірусом, була запланована і розпочалася 1 лютого 2022 року кампанія імунізації проти поліомієліту.

Які ж симптоми поліомієліту: у 70% випадків захворювання має безсимптомний перебіг. Але його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом.

  • У 25% випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота, біль у животі).
  • Поліовірус спричиняє рухові розлади: біль в уражених м’язах, повний параліч, що може розвинутися за кілька годин.

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом триває від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт.

Як передається поліомієліт: поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражені їжу та воду.

Які ускладнення може зумовити поліомієліт: невиліковний параліч є одним з найважчих ускладнень. Він може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. У разі одужанні після поліомієліту функції вражених недугою нервів і м’язів не відновлюються.

Найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до п’яти років.

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним ефективним захистом від хвороби є вакцинація.

Щеплення проти поліомієліту є в Національному календарі профілактичних щеплень і проводиться за кошти державного бюджету.

До першого року життя дитина повинна отримати дві дози вакцини ін'єкційно (ІПВ) у 2 та 4 місяці. В 6 місяців дитина отримує вакцину у краплях (ОПВ).  Таку ж вакцину (ОПВ)  дитина отримує у 18 міс., 6 років та 14 років. Шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя.

А тепер підведемо підсумки кампанії імунізації від поліомієліту станом на 01 квітня поточного року у 10 громадах, які є на території обслуговування Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ». Після проведення верифікації даних про щеплення (згідно інформації із закладів охорони здоров'я ТГ), виявлено: кількість дітей зовсім невакцинованих проти поліомієліту  (у віці від 1 до 6 років) через відмову батьків  у КНП «Лисецька лікарня» - 35 із 362 дітей (9,67%), КНП «Дзвиняцький ЦПМСД» - 31 із 326 (9,5%), КНП «ЦПМД» Богородчанської СР – 236 із 2800 (8,43%), КНП «Загвіздянський ЦПМСД» - 20 із 249 (8,03%), КП«ЦПМСД»Угринівської с/ради – 12 із 157 (7,64%), в інших ТГ відмови становлять 2-7%.

Через відмови батьків від щеплень під загрозою опиняється і дитина, і все її оточення, адже імунітет невакцинованої дитини слабкий і неспроможний подолати такий сильний збудник. А захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина й дорослий. Щеплення створює індивідуальний захист і захист громади, де ми мешкаємо.

Закликаємо батьків до усвідомлення своєї відповідальності за здоров'я дітей. Приходьте до  медзакладу та надолужуйте пропущені щеплення, але найкраще – дотримуйтесь Календаря щеплень  і ваша дитина буде у безпеці.

 

 

 

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                 Надія ГЛУШКО

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь