Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Профілактика педикульозу

Дата: 13.04.2023 08:34
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

Профілактика педикульозу

 Педикульоз (від латинського Pediculus – воша) – вошивість. Воші людини (платтяні, головні, лобкові) – специфічні паразити, які проводять все життя на людині, живляться тільки її кров’ю.

 Платтяні і головні воші є переносниками збудників висипного і зворотного тифів.

Лобкова воша практично не має епідеміологічного значення, але так само, як і платтяні та головні воші, спричиняє людині неспокій, викликаючи свербіж. При сильних розчухуваннях можливі різні гнійничкові захворювання шкіри.

  Педикульоз може з'явитись як через поганий санітарно – гігієнічний стан в родині чи колективі так  і серед людей, які дбають про гігієну.

  Головна воша зазвичай живе у волоссі голови, але при великій кількості може зустрічатися як на тілі людини, так і на білизні, одязі та верхньому одязі.   Лобкова воша живе у волоссі на лобку, бровах та інших волосистих частинах тіла, міцно тримаючись на шкірі, у зв’язку з чим малорухома. Без господаря може жити не більше 12 годин.     

 З метою попередження виникнення вошей та їх розповсюдження в сім’ї і колективі проводять гігієнічні заходи, які включають :

-користуватися тільки своїм особистим гребінцем;

-носити тільки свій одяг;

-в басейні купатися тільки в шапочці;

-регулярне миття тіла не рідше 1 разу в 7-10 днів;

-зміну натільної і постільної білизни в ці ж терміни або по мірі забруднення з наступним пранням;

-регулярну стрижку і щоденне розчісування волосся голови;

-систематичну чистку верхнього одягу, одягу, постільної білизни і охайне їх зберігання;

-регулярне прибирання приміщень, утримання в чистоті предметів оточення.

 При виявленні вошей на будь-якій стадії розвитку (яйця, личинки, дорослої особини) необхідно негайно  звернутися в медичний заклад (або до медичного працівника).

  Дезінсекційні заходи по боротьбі з вошами включають механічний, фізичний та хімічний методи боротьби і  направлені на одночасне знищення вошей безпосередньо як на тілі людини, так і на її білизні, одязі та інших речах і предметах. При головному і лобковому педикульозі проводять обробку волосся голови і волосистих частин тіла інсектицидами (педикулоцидами) з подальшим миттям оброблених місць гарячою водою з використанням будь-якого миючого засобу. Механічний метод звільнення від вошей та їх яєць проводиться шляхом вичісування густим гребенем, обстригання або гоління. Волосся збирається на папір і спалюється.

   Перед вичісуванням волосся промивається теплим 5-10% розчином столового оцту, голова зав’язується хусткою або рушником на 30-60 хвилин. Після цього полегшується процес вичісування яєць вошей.

   При хімічному методі боротьби використовуються аптечні протипедикульозні засоби.

   Воші на білизні, одязі, інших речах ліквідують негайно по мірі виявлення особин. Завошивлену білизну кип’ятять в 2% розчині кальцинованої соди протягом 15 хвилин, потім прасують праскою з обидвох сторін, особливо звертають увагу на шви, складки, пояси.

   Педикульоз добре піддається лікуванню, а невідкладні заходи значно знижують неприємні наслідки та попереджають подальше поширення.

 

 

 

 

          Лікар-епідеміолог                                            Світлана  ГАВРИЛКО

 

 

                                     

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь