A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Як заощадити: способи економії води в домашніх умовах

Дата: 19.04.2023 12:20
Кількість переглядів: 152

Як заощадити: способи економії води в домашніх умовах

 

Економія води – одне із завдань будь-якого домогосподарства, що дозволяє зберегти не тільки бюджет сім’ї, але і ресурси планети.

Навіщо взагалі економити та берегти воду

Кожному живому організму на нашій землі більшою чи меншою мірою потрібна життєдайна волога. Вода є постійним супутником і необхідною умовою відтворення живого органічного світу.

Три чверті земної поверхні вкриті водою, та лише 2,5% від загального об’єму становить прісна вода.

Для багатьох країн світу, зокрема і для України чисті прісні води є цінним та все більш обмеженим природним ресурсом. Водночас за дослідженнями науковців майже третина води в побуті витрачається марно.

Тому, вже зараз постає питання перегляду свого споживацького ставлення до водних ресурсів, переходу на ощадливе використання прісної води, зокрема економне споживання питної води у побуті.

До того ж, постійне зростання цін на водопостачання змусило замислитися про економію прісної води навіть тих із нас, хто ніколи не був борцем за екологію. І якщо всесвітнє потепління - подія віддалена, то ось рахунки на воду кожна українська сім'я отримує щомісячно.

Способи економії води в домашніх умовах

Економія води є невід'ємною частиною комплексу заходів, спрямованих на скорочення витрат на оплату комунальних послуг. Попри те, що в загальній структурі щомісячних комунальних платежів, плата за воду займає лише третє місце після електроенергії і квартплати, в перерахунку на рік суми виходять все одно значні, а отже, їх треба скорочувати.

Для зменшення витрат води замість прийняття ванни вибираємо душ. Витрати води під час купання знизиться приблизно втричі.

Завантажуємо посудомийну і пральну машину по максимуму. Використовуємо для прання режим без додаткового полоскання.

Під час миття посуду вручну вимикаємо кран. Включаємо воду, лише намиливши весь посуд.

Користуємось заглушкою для раковини умивальника. Цей нехитрий варіант дозволить добитися значної економії води під час чищення зубів та гоління.

Останніми роками на ринку почали з'являтися різноманітні системи рециркуляції води для дому. Принцип їхньої роботи досить простий: використана вода не спускається відразу в каналізацію, а проходить грубе очищення і використовується повторно на менш відповідальних ділянках водопостачання. Наприклад, вода після миття в душі може бути використана для зливу в туалеті. Однак, потрібно визнати, що система рециркуляції води скоріше підходить для мешканців котеджів і особняків. В квартирі можливості її використання суттєво обмежені.

Ну, а найефективнішим способом економії води, є справні крани. Адже цівка води трохи товща за сірник за добу виливається вам в 300-500 літрів води або в пів кубометри.

Якщо у мікрорайоні або селі є джерела води (колодязі, бювети, і так далі), то не гидуємо користуватися ними. По-перше, заощаджуємо гроші на купівлі бутильованої води, а по-друге, вода в таких природних джерелах часто краща за найдорожчу столову воду в бутлях.

Крім того, не забуваємо і про побутові фільтри для води. Собівартість води в стаціонарних побутових фільтрах для води виходить набагато нижчою.

Економія води в туалеті

Головним споживачем води в санвузлі є зовсім не змішувач кранів, а зливний бачок унітаза. Він споживає до 30% всієї води в квартирі. Мало хто замислюється, але деякі моделі унітазів, в основному це застарілі моделі, споживають 10-13 літрів води на злив: це залежить і від робочого об'єму самого бачка і від особливостей зливної системи. У сучасних же, економних моделях, зазвичай є 2 кнопки: одна для економного (2-4 л), друга - для концентрованого (6-8 л) зливу.

Якщо ж заміна унітаза поки не входить у ваші плани, можна заощадити воду в зливному бачку, розмістивши в ньому популярний на заході мішечок для баків Hippo bag, який дозволяє економити до 3 літрів води за кожен злив. Якщо ж спеціального мішечка під рукою немає, можна скористатися старим дідівським способом - покласти в бак пластикову пляшку, наповнену водою. Ефект буде таким же.

Якщо є підозри, що лічильник намотує зайві літри води, то перевірте бачок унітаза – це один з перших потенційних винуватців перевитрат. Перевірити це просто: наливаємо в нього трохи харчового барвника і не вмикаємо злив хвилин 10. Якщо витік все-таки є, ви протягом цього часу виявите забарвлену воду всередині унітаза.

Не плутайте унітаз зі сміттєвим відром. Краще заведіть спеціальний аксесуар. Викидаючи паперові і тим більш вологі серветки, дрібне сміття, протерміновані таблетки та інше, ми не тільки засмічуємо смітники та водні стоки, але й витрачаємо зайву воду.

 

Як заощаджувати воду в душі і ванній

Аераторна насадка на душову лійку зробить процедуру прийняття душу не тільки приємною, але і економною. Правда, це стосується лише тих, хто не має звички стояти під водяним потоком понад 10 хвилин. В іншому разі, прийняття ванни буде більш економним варіантом освіжитися.

Під час гоління і чищення зубів вимикайте воду – вона йде без потреби. Голитеся, намилюєтеся в душі, наносите шампунь на волосся – теж вимикайте кран. Звикнути до цього не складно, а економія очевидна. Так, вода, що постійно тече з крана під час чищення зубів, підвищує щотижневі витрати на 200 літрів.

Встановіть водозберігальну лійку на душ. Це дозволить заощадити від 30 до 50% води, а комфорт від водних процедур не постраждає. Більше того, такі насадки можуть бути з функцією масажу, тропічного дощу і водоспаду.

Як би банально це не звучало – звикайте приймати душ швидко! Найчастіше під час водних процедур втрачається відчуття часу. Тому можна поставити у ванній гарний водонепроникний будильник і орієнтуватися на нього. Ще один варіант – вмикати музику і намагатися укладатися в ті кілька хвилин, поки звучить улюблена пісня. Це варто того: скоротивши прийняття душу навіть на 2 хвилини, ви заощадите до 40 літрів води.

Правила заощаджування води на кухні

Найбільша витрата води на кухні відбувається під час миття посуду. Варіанти економії води за такої умови будуть залежати від особливостей конкретного господарства: величини сім'ї, побутових звичок і фінансових можливостей.

Так, якщо сім'я велика і кількість посуду, який необхідно мити щодня, теж велика, має сенс задуматися про покупку посудомийної машини. Якщо таку машину використовувати на повне завантаження, наприклад, збираючи брудний посуд протягом дня і запустивши мийку посуду один раз на добу, то витрати води під час миття суттєво знизяться: за деякими підрахунками економія складе до 70%.

Якщо ж на додачу встановити двотарифний лічильник електрики, то поставивши таймер посудомийки на нічний час, ще й скорочуються витрати на електроенергію. До того ж, такий помічник як посудомийна машина може звільнити вам масу часу на більш приємні домашні клопоти - наприклад, спілкування з домочадцями. Однак, вибираючи для себе посудомийну машину, поцікавтесь не тільки класом споживання електроенергії (він повинен бути не нижчим А, в ідеалі - А + і А ++), але і споживанням води: в сучасних моделях витрати води на один цикл складають від 10 до 17 літрів.

Заощадити воду можна і без посудомийної машини. Так, дбайливі європейці вже давно не використовують проточну воду для миття посуду, овочів і фруктів, вважаючи такий спосіб розкішшю. Вони віддають перевагу мийці з двома ємностями, що дозволяє мити посуд і продукти, закривши корком одну з них і набравши необхідну кількість води: споживання води порівняно з проточним способом миття скорочується в 3-5 разів. До речі, за такої умови економиться не тільки вода, але і мийний засіб.

Якщо ж такий спосіб економії вам не підходить, досить буде просто привчити себе закривати кран між ополіскуванням. Допомогти в цьому можуть сучасні сенсорні змішувачі. Звичайно, заміна змішувачів - задоволення не з дешевих, але економія води за такої умови може скласти 50-70%, що дозволить окупити переобладнання сантехніки досить швидко.

Крім сенсорних, сучасним варіантом є також змішувачі з термостатом (в них встановлено спеціальний блокератор, який не дозволяє воді, не нагрітій до потрібної температури, витікати з крана) і аератори. І якщо перші більше підходять тим, у кого є гаряче водопостачання, то інші стануть у пригоді всім без винятку. Аератори - це прості і зручні насадки на кран, які дозволяють економити до 20% води, не зменшуючи її тиск. Ефект досягається за рахунок того, що в воду додаються маленькі бульбашки води, що виключає її розбризкування.

І все ж таки, головним варіантом заощадження води залишається лічильник для неї. Встановіть його, і допомога природі відгукнеться вдячністю вашому гаманцю. Навіть зовсім не економлячи воду, ви будете платити на 30% менше за комунальні послуги – а якщо ще й візьмете на замітку попередні поради, то заощадите більш, ніж удвічі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень