A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

ВАКЦИНАЦІЯ  -  НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ ВІД ІНФЕКЦІЙ

Дата: 20.04.2023 09:31
Кількість переглядів: 58

ВАКЦИНАЦІЯ  -  НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ ВІД ІНФЕКЦІЙ

За ініціативою ВООЗ в усіх країнах світу в останній тиждень квітня відзначається Всесвітній тиждень імунізації, в Україні – з 2005 року. Його мета - підвищення рівня інформованості населення про використання вакцин для захисту людей будь якого віку від інфекційних хвороб, зміцнення довіри до вакцинації як суспільного блага, яке допомагає рятувати життя людей і захищати здоров'я.

В цьому році Всесвітній тиждень імунізації стартує 24 квітня і триватиме до  30 квітня.  

Імунізація (за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я) — це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, і який зазвичай здійснюється шляхом введення вакцини.

За підрахунками ВООЗ, щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти до 2,5 мільйонів дитячих життів. Завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу, захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%,  щорічно понад 750 тисяч дітей уникають інвалідності, знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк, і краснуху, смертність від кору знизилася на 75%, щорічна смертність новонароджених від правця знизилася в понад 13 разів.

В Україні Календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Вакцини за Календарем безоплатні для громадян України, їх закуповують за державний кошт. Також в Україні є можливість отримати вакцинацію проти пневмококової, менінгококової, папіломавірусної інфекції, вітряної віспи та інших, які відносяться до рекомендованих щеплень і її

 можна придбати за власні кошти.

Не дивлячись на доведену користь вакцин для суспільства, все ще існує багато викликів, серед яких: обмеженість ресурсів для повного охоплення вакцинацією, недостатня обізнаність пацієнтів. Існує навіть окремий рух, так зване «антивакцинаторство», яке ставить під сумнів користь щеплення і наголошує на його шкоді. Проте це явище не має під собою жодної наукової основи. Користь від щеплень значно перевищує можливу шкоду, а відмова від їх проведення призводить до тяжких наслідків.

У разі відмови від профiлактичних щеплень батьки повинні усвідомлювати, що вся відповідальність за здоров’я та життя своєї дитини лягає на них. Відмови від щеплень підвищують не лише ризик зараження інфекцією, але і ризик її важкого перебігу, розвитку ускладнень і навіть смерті.

За час війни в Україні мільйони сімей покинули свої домівки й опинилися в невизначеності, а це означає, що тисячі дітей по всій країні не отримали життєво важливих доз вакцин, які б захистили їх від поліомієліту, кору, дифтерії та інших небезпечних для життя захворювань. Впродовж 2022 року темпи рутинної імунізації знизились в порівнянні з довоєнним періодом. Відсоток виконання запланованих обсягів вакцинації дитячого населення по Україні на кінець 2022 року становить 58,9-74,1 (в різних вікових групах і по різних типах щеплень), по області – 42,5-78,9.

Попри те, що під час війни може бути складно продовжувати рутинну вакцинацію, медичні заклади по всій країні доступні для внутрішньо переміщених осіб. Надолужити пропущені життєво важливі щеплення дітей можна у будь-якому закладі охорони здоров’я. Для того, щоби зробити щеплення не обов’язково підписувати декларацію з лікарем у тимчасовому місці перебування.

Охоплення вакцинацією на рівні 95% населення країни дає можливість забезпечити повноцінний захист населення від спалахів та епідемій інфекційних хвороб, яким можна запобігти щепленнями, — це називається колективним імунітетом.

Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями у країні.

Якщо існує ефективний метод профілактики захворювань, то важливо скористатися ним, адже Україні потрібна здорова нація, яка буде впевнено  йти до Перемоги.

 

 

 

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                     Надія ГЛУШКО

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень