Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

МАЛЯРІЯ

Дата: 24.04.2023 11:34
Кількість переглядів: 95

Фото без опису

         Малярія – інфекційне захворювання, збудником якого є найпростіші (плазмодії малярії), що передаються від хворої до здорової людини через укус малярійних комарів. Хвороба найбільш поширена в країнах з тропічним кліматом. Захворювання часто починається з нездужання, слабкості, розбитості, головного болю, болю в суглобах, в м’язах, сухості в роті, потім- приступи високого підвищення температури, блювота, розлади травлення, кашель. За тяжкого злоякісного перебігу хвороба може закінчитись смертю.

    В 1880 році відкрито збудника хвороби – плазмодіїв малярії, в 1981 році розроблена методика його фарбування в препаратах крові, в 1897 році виявлено переносника хвороби – малярійного комара.

   Захворюваність на малярію залишається високою: щорічно хворіє до 500 млн. жителів земної кулі. Зберігається несприятлива ситуація в Африці, Азії, Південній Америці.

   Збудники малярії – плазмодії – відносяться до типу найпростіших. У тварин і птахів виділено до 100 видів плазмодіїв. У людини малярію спричиняють 4 види плазмодіїв.

   На людину нападає лише самка комара. Внаслідок кровосмоктання хворої на малярію людини, або носія плазмодіїв малярії самка комара заражається. Цикл розвитку малярійного плазмодія в тілі комара залежить від температури повітря і починається від 16 – 18 градусів тепла. Подальший розвиток малярійного плазмодія відбувається в організмі людини після укусу комара.

   Сприйнятливість людей щодо малярії надзвичайно висока – майже 100%.

   В Україні є ризики щодо поширення малярії – посилення міграції населення, прибуття студентів і інших осіб із небезпечних по малярії країн, зниження опірності організму людей внаслідок стресових ситуацій (війна, недоїдання, недосипання і т. п.), а також наявність відповідних водойм для розвитку комарів.

   Захист від укусів комарів повинен здійснюватись як під час перебування в приміщенні, так і поза ним. Малярійні комарі нападають на людину найчастіше ввечері, з настанням сутінок та вночі. В цей час бажано носити одяг, що прикривав би більшу частину тіла. Відкриті частини тіла, особливо під час перебування поза приміщенням в сутінках, для запобігання нападу комарів слід змащувати репелентами. Тривалість дії репелентів від 30 хвилин до 3-4 годин.

   Перед виїздом за кордон довідайтесь, чи реєструється малярія в тій країні, куди ви направляєтесь. Проконсультуйтеся з лікарем чи треба застосувати протималярійні препарати і які репеленти вам використовувати. 

 

 

Лікар паразитолог  мікробіологічної  лабораторії                     

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                 Василь ФЕДОРІВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь