A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Піклуєтесь про свою шкіру? НЕ пропустіть меланоми.

Дата: 05.05.2023 09:16
Кількість переглядів: 63

Фото без опису

8 травня – Міжнародний день меланоми.

Меланома - найсерйозніший тип раку шкіри, що розвивається в клітинах (меланоцитах), які виробляють меланін — пігмент, який надає шкірі колір.

За даними ВООЗ, кількість уперше зареєстрованих випадків цього захворювання щороку збільшується та прогнозовано зросте на 25% протягом найближчих 10 років. Щорічно у світі меланома забирає життя близько 48 тисяч осіб.  В Україні через меланому кожного року помирає близько тисячі осіб, понад 12% з яких - на першому році захворювання. Статистика свідчить, що злоякісні новоутворення шкіри на сьогодні є одним із найбільш поширених видів онкологічних захворювань в Україні.

Меланома може розвиватися в будь-якому місці тіла. Найчастіше вона розвивається на ділянках, які були під впливом сонця, таких як спина, ноги, руки та обличчя. Меланома також може розвинутися в тих ділянках тіла, які майже не піддаються впливу сонця, наприклад, між пальцями ніг і на долонях, підошвах, шкірі голови або геніталіях. Їх іноді називають прихованими меланомами, оскільки вони виникають у місцях, де більшість людей не подумає перевірити.  Меланоми в ротовій порожнині, травному тракті, сечовивідних шляхах або піхві розвиваються на слизовій оболонці. Меланома ока, яку також називають очною меланомою, найчастіше виникає під склерою.

Причина розвитку меланом остаточно не встановлена.

Першими ознаками та симптомами меланоми часто є:

-   Зміна наявної родимки;

-   Поява нового пігментованого або незвичного на вигляд новоутворення на шкірі;

Меланома не завжди починається як родимка. Вона також може виникнути на шкірі, яка виглядає нормально.

Звичайні родимки

Звичайні родимки, як правило, мають однаковий колір - наприклад, коричневий, від світло до темно-коричневого або чорний - з чіткою межею, що відокремлює родимку від шкіри навколо. Вони овальні або круглі і зазвичай менше 1/4 дюйма (близько 6 міліметрів) в діаметрі — розміром з гумку олівця.

Більшість родимок починають з’являтися в дитинстві, а нові родимки можуть з’являтися протягом життя. Більшість людей мають від 10 до 40 родимок. З часом родимки можуть змінюватися, а деякі навіть зникнути з віком.

Незвичайні родимки, які можуть свідчити про меланому

Щоб не проґавити процес переродження родимки у злоякісну пухлину, треба знати тривожні сигнали організму, вчасно їх помічати і в разі чогось "підозрілого" не зволікати з візитом до лікаря.  

Існує так звана  “абетка меланоми”, яка описує певний ряд ознак перетворення доброякісної родимки на злоякісну. Ця абетка позначається першими п'ятьма літерами латинського алфавіту ABCDE:

A (asymmetry)- асиметрія. Родимка асиметрична?

B (border irregularity) - край. Край родимки нерівний, нечіткий, рваний?

C (color) - колір. Помітили зміни в кольорі, або взагалі знебарвлення?

D (diameter) - діаметр. Родимка понад 6 мм?

E (evolving) – еволюція, поява будь-яких зовнішніх змін родимки. Вона росте, кровоточить чи може потріскалась?

Якщо Ви відповіли “ТАК” хоч на одне питання — це істотний привід звернутися до лікаря.

Профілактика

- Уникайте сонця в середині дня. Плануйте заходи на свіжому повітрі на  час доби без надмірного впливу сонця, навіть взимку або коли небо вкрите хмарами.

- Використовуйте сонцезахисний крем цілий рік. Рекомендується сонцезахисний крем широкого спектру дії з SPF не менше 50 навіть у похмурі дні. Щедро наносіть сонцезахисний крем і повторюйте його кожні дві години - або й частіше, якщо ви плаваєте чи пітнієте.

- Одягайте захисний одяг. Покривайте шкіру темним щільним одягом, який закриває ваші руки і ноги, не забувайте про капелюхи.

-  Не забудьте сонцезахисні окуляри. Шукайте ті, які блокують обидва типи ультрафіолетового випромінювання — UVA та UVB промені.

- Уникайте соляріїв.

- Часто оглядайте свою шкіру на предмет нових новоутворень або змін наявних родимок, веснянок, горбків і родимок. За допомогою дзеркал перевірте своє обличчя, шию, вуха і шкіру голови.

- Оглядайте свою грудну клітку і тулуб, а також верхню і нижню сторони рук і кистей. 

 Зверніться до лікаря якомога швидше, якщо Ви помітили зміни шкіри, які здаються незвичайними. Зволікання може коштувати Вам життя.

 

Начальник Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ»          Валентина ЛЕВИЦЬКА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень