A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Самшитова вогнівка – шкідник декоративних кущів

Дата: 16.05.2023 14:59
Кількість переглядів: 69

Самшит - вічнозелений чагарник, використовується при оформленні озеленення територій. Це невибаглива рослина, яка добре росте в тіні, морозостійка і виглядає декоративно упродовж всього року. Однак, як усі рослини, самшит уражається шкідниками, одним із небезпечних, який поширюється це самшитова вогнівка. Ця небезпечна комаха – нічний метелик, чиї гусениці покривають чагарник павутиною і харчуються соком листя та стебел. У результаті рослина починає дуже швидко засихати та гине.

Цьогорічна аномально тепла зима сприяла перезимівлі фітофага, який і надалі буде поширюватися, пошкоджуючи на своєму шляху рослини. Зимують, переважно, гусениці ІІ-ІІІ віків в щільних білих павутинних коконах між листям. Навесні вони дохарчовуються і заляльковуються. Через 10 – 15 днів з лялечок вилітають метелики. Після спарювання самки вогнівки відкладають на молоді листочки самшиту невеликими купками яйця, з яких невдовзі відроджуються гусениці довжиною 1-2 мм, жовто-зеленого кольору з чорною головою. Їх розвиток триває приблизно 3-4 тижні. За цей час шкідники стають темно-зеленого кольору з широкою чорною та тонкими білими лініями по бокам і досягають 3,5-4 см в довжину. За рік може розвиватися в 3-4 поколіннях. Гусениці самшитової вогнівки, які відродилися, спочатку виїдають нижню частину листка, залишаючи непошкоджений верхній епідерміс, а гусениці старших віків грубо об’їдають листки, обплітаючи пошкоджені гілки павутиною, на якій можна помітити екскременти, шкурки личинок та пусті чорні капсули від голів, які залишаються після линьки. Живлення триває до перших приморозків. Гусениці в процесі живлення накопичують отруйні алкалоїди самшиту, тому їх не поїдають птахи.

Для недопущення інтенсивних пошкоджень вогнівкою, радимо обстежити насадження самшиту та при виявленні гусениць І-покоління,  провести захисні обприскування препаратами, які рекомендовані «Переліком  пестицидів і агрохімікатів,  дозволених до використання в Україні». Обробляти кущі слід ретельно, також і з внутрішнього боку, оскільки гусениці сховані у гущі листків і павутині. При цьому має бути потужний струмінь оприскувача, щоби препарат проникав у середину куща. Якщо десь поблизу є пасіка, кущі самшиту після обробки потрібно обов’язково  накривати агроволокном, щоб не допустити загибелі бджіл.

       Забороняється  застосування  пестицидів  для  захисту зелених насаджень на територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової промисловості, а також усередині густонаселених житлових кварталів.

Пошкодженим кущам слід забезпечити посилений догляд – полив та підживлення добривами, аби підсилити кореневу систему і забезпечити можливу регенерацію пагонів.

Завдяки догляду вдасться врятувати улюблені рослини. Турбуйтеся про них і вони віддячать вам своєю красою.

 

При роботі з засобами захисту рослин, дотримуватись загально прийнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

 

 

 

Оксана Веклич                          провідний спеціаліст управління

                                                      фітосанітарної безпеки

                                                      ГУ ДПСС в Івано-Франківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь