Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

НЕБЕЗПЕЧНИЙ ЛЕПТОСПІРОЗ

Дата: 12.06.2023 14:50
Кількість переглядів: 79

Фото без опису

НЕБЕЗПЕЧНИЙ ЛЕПТОСПІРОЗ

 

Лептоспіроз – небезпечне інфекційне захворювання з важким перебігом, що уражає судини, печінку, нирки та інші внутрішні органи. Це найпоширеніший зооантропоноз, зустрічається на всіх континентах.

Для лептоспірозу характерна сезонність, особливо липень – серпень, сприятливі умови є ще й у вересні-жовтні.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у заражених водоймах, при контакті із інфікованими тваринами. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

Джерело збудника лептоспірозу - інфіковані тварини (хворі та носії),  переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.). Від людини до людини захворювання не передається.

Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – дрібних ссавців (гризунів). При наявності заражених гризунівв житлових,  складських приміщеннях можливе інфікування продуктів.

Інфікування людини відбувається:

- через ушкоджену шкіру чи слизові (під час купання, ловлі риби у заражених водоймах, її розробці, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за хворими і інфікованими тваринами тощо)

-  через шлунково-кишковий тракт (при вживанні інфікованої води, продуктів).

Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м’ясопереробних підприємств.

Які прояви хвороби?

З моменту зараження до початку недуги проходить від 6 до 20 днів. Хвороба починається раптово: з’являється гарячка з підвищенням температури тіла до 38-40º, турбують сильний головний біль, а також біль м’язів усього тіла, особливо характерні болі в литкових м’язах та попереку. Пізніше може з’являтись жовтяниця, потемніння сечі, зниження кількості сечі.

Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. Іноді захворювання може протікати безсимптомно.

Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із хворими тваринами, потенційно зараженою водою, вживали ймовірно забруднену їжу, воду - зверніться до лікаря.

При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше. 

 

Щоб попередити це захворювання,  слід дотримуватись нескладних правил:

1. Не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водойм, неперевірених джерел;

2. Уникати купання у водоймах, на яких відсутні обладнані пляжі, береги яких заросли кущами, або які використовують для водопою сільськогосподарських тварин;

3. Захищати джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів;

4. Проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях тримання худоби;

5. Дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за худобою – регулярно мити руки, не їсти і не курити під час роботи;

6. Працюючи на присадибній ділянці, остерігатись поранень, користуватись відповідним одягом та взуттям, що захищає від контакту із заболоченим грунтом;

7. Ретельно мити овочі та фрукти, куплені на ринку або в магазині, а також ті, що зберігали у підвалах (вони можуть бути забруднені виділеннями гризунів).

 

 

 

  Лікар-епідеміолог  Богородчанського відділу

  ДУ«Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ»          Світлана ГАВРИЛКО 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь