Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Напасть слимаків

Дата: 16.06.2023 08:29
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

Напасть слимаків

 

http://shpolyanochka.com/images/Foto/2018/09/27092018_%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B8.jpg   Уже кілька років поспіль городники потерпають від нашестя слимаків. Для них створився сприятливий клімат, і цих непроханих гостей суттєво побільшало, це ще гірша напасть ніж колорадські жуки.

Слимаки – двостатеві істоти (гермафродити), що поєднують в собі ознаки чоловічого і жіночого організму. Навесні та влітку слизні поїдають листки сходів рослин та розсаду, пошкоджують овочеві (капусту, помідори, салат, кабачки, баклажани), кормові культури та полуницю, а якщо їх немає, то переходять на бур’яни та квіти. Їдять практично все на своєму шляху, навіть мертвих тварин та представників свого виду. З настанням холодів переселяються у льох, де нищать овочеві запаси. Вони є повсюди: від городів і садів - до парків та скверів, а подекуди з’являються навіть і в наших оселях.

   Повністю знищити їх складно, але суттєво обмежити чисельність цілком можливо. Найкращий час для боротьби з ними -  з травня по липень місяць, і в цей час необхідно намагатися їх якнайбільше знищити, оскільки у серпні вони відкладають яйця. Один слимак за сприятливих умов може відкласти  до 400 яєць. Вдень вони ховаються у верхньому шарі ґрунту, іноді навіть на глибині до 1 м, де під’їдають коріння. З настанням темряви вилазять на поверхню у пошуках свіжої їжі. Найбільш активні з настанням сутінків і до 2 години ночі.

  Відомо, що ненажери особливо полюбляють вологу. Тож, аби менше приваблювати їх на ділянку, при потребі поливайте рослини вранці, а не надвечір. Ховаються вони у прохолодному затінку бур’янів, тож регулярно проводьте прополювання та глибоке розпушування грунту протягом вегетаційного періоду. Звечора бажано залишати між рядками мокрі ганчірки, вологі дощечки, шматки шиферу, листя капусти, шкірки цитрусових. Під них залізуть слимаки, котрих зранку залишиться тільки зібрати і знищити слизький «урожай».

  Створіть перешкоди або доріжки, які заважатимуть перебиратися з місця на місце. Для цього можна використовувати тирсу, кору дерева, голки хвої, пісок, щебінь, гравій тощо. Головне, щоб створена перешкода залишалася сухою.

   Для їжаків і жаб слимаки – вишукані ласощі. А також поїдають  їх качки та гуси. Тому створюйте  для них умови проживання  на вашій ділянці. Для відлову, поставте плоскі миски наповнені пивом . На запах звідусіль сповзатимуть слизні тонучи в рідині.

  Можна обпилити грядки ввечері декілька разів з інтервалом в 30-40 хвилин суперфосфатом (25 грамів на 1м.кв.) або сумішшю вапна і тютюнового пилу (1:1). При попаданні цих речовин на шкідника, він виділяє велику кількість слизу і гине.

  Водночас, щоб не створювати їм прихистку та затишних умов, на зиму доцільно перекопувати ділянку. Зимують вони у стадії яйця і слимака на глибині до 10 сантиметрів, тому перед першими заморозками або під час відлиги, розрихлюйте грунт, і таким чином ми їх можемо знищити.

   Що стосується хімічного методу боротьби, то при виявленні пошкоджень рослин слимаками, провести обробку препаратами, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

   Якщо ви виявили блискучий липкий слід на підлозі або стінах, знайте: слимаки з`явилися в вашому домі. Найкраще місце для їхнього поселення там, де сиро, одже шукати їх потрібно у ванній кімнаті або кухні. У будинку можна скористатися засобами, що не становлять небезпеку для здоров`я людини. Є кілька продуктів, які слимаки не переносять: сіль, гірчичний порошок, мелена кава, оцет.  Розсипте їх у ті місця, де волого, і там, де ви помітили їхні сліди перебування.

  Для профілактики появи слимаків у погребі, можна використовувати вапняне запилення, не допускаючи підвищеної вологості у приміщенні, та проводячи частіше  провітрювання.

  Також одним із методів боротьби з набридливими істотами є використання нашатирного спирту. Для цього потрібно 100-150 мл 10% нашатирного спирту на 10 л води, готуючи робочий розчин. Препарат миттєво вбиває слимаків при контакті, але препарат є нестійкий і швидко втрачає свої властивості.

  Слід пам’ятати, що одноосібна боротьба не принесе бажаного результату – слимаки будуть сповзатись з сусідніх ділянок, варто домовитись з сусідами про спільні дії.

 

 

 

           

    Оксана Веклич                      провідний спеціаліст управління

                                                      фітосанітарної безпеки

                                                      ГУ ДПСС в Івано-Франківській області

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень