Старобогородчанська громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

САЛЬМОНЕЛЬОЗ-НЕБЕЗПЕЧНЕ ІНФЕКЦІЙНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ

Дата: 28.06.2023 16:56
Кількість переглядів: 52

Фото без опису

САЛЬМОНЕЛЬОЗ-НЕБЕЗПЕЧНЕ ІНФЕКЦІЙНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ

 

Сальмонельоз – це гостре кишкове захворювання, яке перебігає у вигляді гастроентериту або гастроентероколіту.  Актуальність сальмонельозу зумовлена значним його поширенням, частими спалахами, високою захворюваністю поміж дітей молодшого віку. У більшості країн світу спостерігається стійка тенденція до зростання захворюваності на сальмонельоз.  Він відноситься до однієї з найважчих кишкових захворювань.

Щороку в Україні реєструється десятки тисяч кишкових захворювань, спричинених сальмонелою.

Сальмонели, як і решта збудників кишкових інфекцій, можна побачити лише під мікроскопом. Мають вони вигляд палички, дуже стійкі у зовнішньому середовищі та харчових продуктах. У кисломолочних продуктах за температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику – у сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки в копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.

Здатність сальмонел виживати тривалий час у продуктах, а за сприятливих умов і інтенсивно розмножуватися в них, визначає важливу роль харчових продуктів як фактора передачі збудника сальмонельозу. А здатність зберігатися в об’єктах зовнішнього середовища, грунті створює можливість зараження побутовим шляхом.

Як виникає зараження?

Джерел сальмонельозної інфекції надзвичайно багато. У природних умовах сальмонели зустрічаються практично у всіх видів тварин.

Основним джерелом сальмонел для людей є велика рогата худоба, свині, домашні птахи, особливо качки, джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони становлять, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу. Потрапляючи до організму людини, сальмонели розмножуються у тонкій кишці.

Інкубаційний період (час від зараження до проявів хвороби) триває від декількох годин до 2-3 діб, максимально – 7 діб.

Інфікування людини здебільшого відбувається після вживання м’ясних продуктів, рибних продуктів, яєць та виробів з них, молока та молочних продуктів, овочів та фруктів.

Основні прояви хвороби: загальна слабкість, пронос, біль у животі, підвищення температури, можуть спостерігатися судоми гомілкових м’язів, що часто призводить до розвитку інфекційно – токсичного шоку.

Ефективне лікування цього захворювання можливе лише в умовах інфекційного стаціонару.

Тому  прислухайтеся до основних рекомендацій, щоб запобігти зараженню сальмонелою:

  • Не вживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном придатності.
  • Не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках. Адже вони продаються без необхідного ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, ви можете придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, тому, що під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються.
  • Під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, обробні дошки використовуйте окремо для сирої  та готової продукції, особливо мяса. Це дуже важливо для запобігання вторинного зараження виготовлених страв сальмонелами із сирих продуктів.
  • Вживайте безпечну воду (очищену чи кип’ячену).
  • Сирі овочі та фрукти обов’язково мийте під проточною водою, а краще обдавайте їх окропом.
  • Яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині) вживайте тільки в стравах, що підлягають достатній термічній обробці.
  • Не допускайте в житлові приміщення мух, особливо туди, де зберігаються продукти харчування
  • І найголовніше золоте правило – всі швидкопсуючі продукти потрібно зберігати у холодильнику та дотримуватись правил особистої гігієни.

 

 Не порушуйте цих правил! Виконати їх легше, ніж лікуватись!

 

 

Лікар-епідеміолог  Богородчанського відділу

 ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»       Світлана ГАВРИЛКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь